Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Castricum

Expositie Leo Verbruggen in De Oude Keuken

  Cultuur

Vanaf maandag 4 november is in De Oude Keuken de bijzondere expositie 'Seizoenen' te zien van de veelzijdige kunstenaar Leo Verbruggen (Bussum, 1947) uit Koedijk.

Als leraar bracht hij talloze leerlingen de basisbeginselen bij van tekenen en schilderen. Zelf timmerde hij als kunstschilder toen ook al behoorlijk aan de weg. Na zijn pensionering in 2010 heeft hij zich verder ontwikkeld tot de veelzijdig kunstenaar die hij nu is. Verbruggen werkt graag met acryl, aquarel en potlood of combinaties daarvan.

Zijn werken zijn gemakkelijk aan de seizoenen te koppelen. Terugkerende thema's daarin zijn onder andere architectuur en mens, landschappen met een boodschap, de winter en Kerstmis. In zijn schilderijen is zichtbaar dat Leo zich vooral laat inspireren door bijzondere gebouwen en steden, maar ook door zijn eigen favoriete schilders als onder meer Canaletto, Guardi, Edward Hopper, Spilliaert, Valloton, Hans Holbein de Jongere en de Gebroeders Van Eyck. Door wat hij in de voorstelling 'verbergt' zorgt hij ervoor dat elke voorstelling een verhaal krijgt. Soms ligt dat verhaal aan de zichtbare oppervlakte, soms ook dieper. Maar het is er altijd. Vooral de winter fascineert hem. Terwijl om ons heen winters lijken te veranderen, blijft hij vasthouden aan kou, sneeuw en ijs. Regionaal bekend zijn de kerstkaarten die hij elk jaar weer produceert. De schoonheid van december, waarin veelal de Kerstman figureert, vaak ook in gezelschap van een kerstengel. Begin december wordt een deel van de expositie gewisseld met deze kerstwerken.

Leo exposeerde eerder in onder meer Alkmaar, Leeuwarden, Utrecht, Hilversum, Bergen N.H. (Museum Kranenburgh) en Amsterdam en nam deel aan bijzondere restauratieprojecten van Hotel Gooiland Hilversum, Radio Kootwijk, en de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen.

De expositie is te zien vanaf maandag 4 november tot en met maandag 6 januari 2020 bij De Oude Keuken, Parklaan 117 in Castricum. Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 23.00 uur.

Meer berichten