Afbeelding
Foto: aangeleverd

Kinderboekenweek: Fiepbus bij Laan

Cultuur Castricum

Als je door de steeg links van Boekhandel Laan kijkt, zal je hem al zien staan; Een knoertgrote, rode dubbeldekker waarin je van alles kunt doen. In het kader van de Kinderboekenweek, die van 2 tot en met 13 oktober duurt en speciaal vanwege het thema;  Reis mee!  is het natuurlijk extra toepasselijk. Zaterdag 5 oktober zijn alle peuters en kleuters vanaf 9.00 uur welkom in de Fiepbus.

De bus is het meest geschikt voor peuters en kleuters, boven in de bus zijn er zitplekken waar de kinderen spelletjes kunnen doen, lezen kleuren en andere educatieve spelletjes. Er is muziek en er spelen filmpjes van Pim en Pom op verschillende schermen. De benedenverdieping is omgebouwd tot doolhofje, en dit alles is helemaal in de sfeer van Fiep Westendorp, alle figuurtjes die zij heeft bedacht zijn te zien in en aan de buitenkant van de bus. Buiten voor de bus is het ook gezellig, onder de zonneluifel zijn er drie picknicktafels met bankjes waar de kinderen kunnen spelen. Kortom, de kinderen kunnen lekker vrij spelen in en om de bus. Er is een team van twee personen aanwezig, de chaffeur en een begeleidster. Toegang is gratis.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten. In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek zijn twee speciale uitgaven verkrijgbaar. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste tien euro aan kinder- of jeugdboeken. Dat is dit jaar is 'Haaientanden' van Anna Woltz.  Een speciale kleuteruitgave, het Prentenboek van de Kinderboekenweek is tijdens de week voor een lage prijs verkrijgbaar. Dat is dit jaar is 'André het Astronautje. Opzoek naar Laika' van André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert. Het is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek in oktober te verkrijgen in de boekhandel voor € 7,25.De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de 'week' feestelijk geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal worden jaarlijks de Gouden Griffel en de Gouden Penseel uitgereikt.