Afbeelding
Foto: aangeleverd

Lezing Lilian de Bruijn bij Laan

Cultuur Castricum

De Castricumse Lilian de Bruijn geeft zondagmiddag 29 september om 14.00 uur bij Boekhandel Laan een lezing over haar boek; 'Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende'. De entree is gratis en de Boekproeverij is open.

Over het boek: Het woord 'Engelandvaarder' zal bij veel mensen het beeld oproepen van een frisse jonge held als Erik Hazelhoff, de Soldaat van Oranje. Maar de meesten van deze avonturiers verongelukten onderweg, werden door de Duitsers opgepakt en geexecuteerd of kwamen in een concentratiekamp terecht. Dat laatste overkwam Ton de Bruijn, de hoofdpersoon van dit boek. Hij overleefde Dachau, Buchenwald en de dodenmarsen. Na de oorlog bouwde hij een leven op als succesvol zakenman, maar het verleden bleef hem achtervolgen. Zijn zaak ging failliet, hij verliet tot twee keer toe een gezin, raakte verzeild in de Amsterdamse onderwereld van de jaren zeventig en werd uiteindelijk aan zijn lot overgelaten. 'Een schrijnend boek over een dochter die gezien wil worden door een ongrijpbare vader. Lilian de Bruijn schetst een prachtig tijdsbeeld en brengt, onder meer door de historische dagboekpassages, de personages en hun angsten en verlangens op indrukwekkende wijze dichtbij. Een persoonlijke zoektocht die leest als een roman. - Marjolijn de Cocq, hoofd boeken van Het Parool 'Engelandvaarder, kampoverlevende, hasjsmokkelaar. In dit overrompelende boek reconstrueert Lilian de Bruijn het levensverhaal van een ontspoorde oorlogsheld: haar vader.

Schrijfster Lilian de Bruijn woont sinds 2006 in Castricum. Zij reconstrueerde het levensverhaal van haar vader die tijdens de oorlog naar Engeland probeerde te komen maar in plaats daarvan in de hel van de Duitse concentratiekampen terechtkwam. Voor  was hij een mythisch figuur, een onbereikbare held, die haar en haar moeder verlaten had. Door het schrijven van het boek heeft zij hem beter leren begrijpen. Het is nu aan de lezer om ook beter te snappen hoe iemand met een kampverleden zich na de oorlog staande hield in die nieuwe burgermaatschappij.