Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Akersloot

3 in 1 bij Gemaal 1879 in Akersloot

  Cultuur

Gedurende het Monumenten weekend (14 en 15 september) is het Gemaal 1879 zowel op zaterdag als zondag geopend van 10 tot 17 uur. Een bezoek is meer dan de moeite waard. Op deze ene locatie kunt u drie verschillende activiteiten bezichtigen.

In de eerste plaats is er het gebouw met z'n machinerie, dat een provinciaal waterstaatsmonument is. Over het gemaal en directe omgeving zal een deskundige vertellen en toelichten wat de oorsprong en functie was van het gemaal. Het gemaal zal ook regelmatig in werking worden gesteld. 

In de tweede plaats is er de gebruikelijke zomerexpositie te bezoeken van een plaatselijke kunstenaar. In deze periode exposeert de Akersloter Cor Kersens. Cor is als lasser werkzaam geweest en heeft na zijn pensionering zijn werk tot hobby verheven. Naast bewondering oogstend laswerk van schijnbaar waardeloze materialen heeft Cor zich tot een meerzijdig kunstenaar ontwikkeld, hij schildert ook verdienstelijk. 

In de derde en laatste plaats is er een permanente tentoonstelling ingericht van de stichting Oer-IJ. Ook hierbij is er deskundige toelichting en wordt verteld hoe het landschap gelezen kan worden en u rond Akersloot de aanwezigheid van het voormalige IJ kunt zien.

Deze cocktail van activiteiten maakt een bezoek aan Gemaal 1879 alleszins de moeite waard. U vindt het gemaal op het adres Fielkerweg 4 (klein Dorregeest) te Akersloot.

Meer berichten