Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Akersloot

Word verrast door een kunstzinnig hobbyist

  Cultuur

Op de 1e zondag van augustus openen Senna en Rosie Krom, kleindochters van de kunstenaar, om 12:00 uur de expositie van Cor Kerssens in het Gemaal 1879 in Akersloot. Deze expositie is te bewonderen tot en met 6 oktober. Cor werd 200 meter verderop geboren op 't Dijkie, het perceel naast de op- en afrit voor de A9, waar vroeger een boerderij stond.

Hij heeft een voorliefde voor oude werktuigen en gereedschappen. Het verzamelen daarvan is al een hobby op zich. Ook heeft Cor het schilderen weer opgepakt sinds vijf jaar. Hij leert nog steeds en kan er lekker zijn creativiteit in kwijt. Inmiddels heeft hij echt mooi schilderwerk om te laten zien. Hij noemt zichzelf geen kunstenaar maar hobbyist.

Zijn creativiteit lag altijd in zijn vak als lasser. De meest lastige klussen wist hij te klaren. Cor weet van 100 jaar oud gereedschap telkens weer een unieke kunstfiets in elkaar te zetten. Het is bijzonder hoe alles mooi in elkaar overloopt door zijn laswerk en je toch het oude werktuig herkent in ieder onderdeel. Inmiddels heeft hij 10 verschillende soorten kunstfietsen gemaakt. Een fiets, jarenlang zijn enige vervoermiddel, dat spreekt vele mensen aan. Vandaar dat Cor gevraagd is om het eens te exposeren. De expositie is elke zondagmiddag geopend van 13.30-16.30 uur, en verder op aanvraag. Zie daarvoor de website www.gemaal 1879.nl. Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is de openstelling van 10.00-16.00 uur.

Tijdens de openingsuren kan ook het gebouw worden bezichtigd, waar uitleg wordt gegeven over de werking van het gemaal. Indien de omstandigheden het toelaten, zal er ook met het gemaal worden gewerkt. Het verhaal over de omgeving tussen Alkmaar, IJmond en de Zaanstreek, namelijk het Oer-IJ is op de bovenverdieping inzichtelijk gemaakt door middel van kaartmateriaal en uitleg van vrijwilligers.

Echt een verrassend mooie fietsstop op de zondagmiddag. Het gemaal is gelegen aan de Fielkerweg 4, (Klein Dorregeest) te Akersloot.

Meer berichten