Logo uitkijkpost.nl
Foto: Monique de Jager
Castricum

Uit Je Bak zondag proeftuin voor TNO

  Cultuur

Zondag 28 juli is de dertiende editie van het Uit Je Bak Festival in het Willem de Rijkepark tegenover Winkelcentrum Geesterduin. In 2007 was de eerste editie, toen nog buiten bij het oude pand van De Bakkerij aan het Bakkerspleintje. Uit Je Bak is onstaan door het slopen van het pand van De Bakkerij in Castricum.

Het jaar daarop gingen ze naar parkeerplaats De Brink in Castricum. Dat bleek geen perfecte locatie, waardoor ze in 2009 verhuisden naar de huidige locatie in het Willem de Rijkepark. In de jaren die daarop volgden groeide Uit Je Bak uit tot het grootste en gezelligste familiefestival van de gemeente Castricum.

Door de jaren heen hebben er veel verschillende artiesten op Uit Je Bak gestaan. Ook verschenen er steeds meer verschillende programma-onderdelen zoals de Silent Disco en het theaterprogramma. Veel van de bands en acts op Uit Je Bak staan later ook op grotere festivals zoals Lowlands of Zwarte Cross. Daar hebben de programmeurs een neus voor, waar ze erg trots op zijn.

Duurzaamheid speelt steeds vaker een rol op Uit Je Bak en ze streven ernaar om in oplossingen te denken voor deze zaken. Als partner mogen ze TNO verwelkomen! TNO komt met een speciale proefinstallatie op Uit Je Bak te staan. Daar zal TNO uitleggen wat hun plannen zijn met het afval dat op Uit Je Bak verzameld wordt. De koffiebekers en drankbekertjes zijn gemaakt van een speciaal materiaal (PLA). Deze bekers zijn volledig biologisch afbreekbaar en worden op meerdere festivals al volop gebruikt. TNO is bezig met een installatie waardoor dit proces versneld wordt en Uit Je Bak is door de wetenschappers speciaal uitgezocht om een 'sample' te leveren. 

Met deze sample van een écht festival, kan TNO de installatie verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat ook festivals in de toekomst duurzamer worden doordat ze hun afval sneller en makkelijker kunnen verwerken en omzetten naar biologisch materiaal. De bekers kunnen tijdens Uit Je Bak in speciaal gemarkeerde afvalbakken ingeleverd worden of bij het team van TNO.

TNO heeft zijn eigen plek op Uit Je Bak en is zelf aanwezig met een voorbeeldopstelling en een case study. Er zijn drie wetenschappers aanwezig die uitleg kunnen geven over de installatie. 

TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.
https://www.tno.nl/nl/  

Meer berichten