Afbeelding
Foto: aangeleverd

Waarom kinderschoenen centraal staan bij Huis van Hilde

Cultuur Castricum

In de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde staan kinderschoentjes centraal. In de vitrine zijn vier archeologische kinderschoenen te zien die afkomstig zijn uit de Gouden eeuw. Archeologen vinden niet vaak schoenen tijdens opgravingen, omdat ze bijna altijd vergaan in de droge grond. Het is dus erg bijzonder dat deze bijna complete kinderschoenen nu kunnen worden getoond. De Vondst van de Maand is gratis toegankelijk en tijdelijk te bezichtigen vanaf 27 juni in Huis van Hilde.

Wat voor schoenen droegen mensen eigenlijk in de Gouden Eeuw? In deze vondst van de maand geeft Huis van Hilde een inkijkje in de mode van de zeventiende eeuw, maar is dat eigenlijk wel zo? De vier archeologische kinderschoenen vertellen het verhaal van alledag. Vaak zijn ze compleet afgedragen en soms zijn er zelfs stukken uitgesneden. Ze geven niet zozeer de rijkdom uit de Gouden Eeuw weer die je zou verwachten. Op schilderijen en in musea zijn de schoenen vaak luxer en pronkzuchtiger, dus hoe kan het dat archeologen dit niet terugvinden in deze kinderschoenen?

In deze vondst van de maand staan archeologische kinderschoenen van verschillende opgravingen in Noord-Holland centraal. Archeologen vinden niet vaak schoenen, omdat ze bijna altijd vergaan in een droge grond. Het is dus zeker bijzonder dat deze, bijna complete, kinderschoenen van leer nu kunnen worden getoond.