Huis van Hilde heeft Julia gevonden
Logo uitkijkpost.nl
Winnares Minke voor de mensfiguur Julia in het Huis van Hilde
Winnares Minke voor de mensfiguur Julia in het Huis van Hilde (Foto: Castricum105)
Castricum

Huis van Hilde heeft Julia gevonden

  Cultuur

Zo'n twintig meiden kwamen zondag 17 februari naar archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum om auditie te doen voor de rol van Julia. Een meisje dat leefde in de Bronstijd en in de jaren '70 werd opgegraven door archeologen. Zo meldt onze mediapartner NH Nieuws op haar website.

In april is er een nieuwe tentoonstelling waarin Julia in filmpjes uitleg geeft over de Bronstijd. "Aan de hand vier VR-filmpjes kun je door de tentoonstelling haar verhaal volgen. Dus zij vertelt je alles over de Bronstijd, over de vondsten van de Westfrisiaweg", legt projectleider Kristel Witkam uit.

Zelfgemaakte kostuums
En dus kwamen vandaag zo'n twintig Julia's naar archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum om mee te doen aan de auditie. "Ik vind sowieso toneelspelen heel leuk. En als dat dan ook nog eens mag in van die hele gave kostuums, zelf gemaakt allemaal, dan vind ik dat heel cool", zegt een van de potentiële Julia's.
"Ik studeer aan de Kunstacademie. En in de ban van experimenteren in de kunst is performance art natuurlijk ook wel een dingetje. Dus bij dezen, ik probeer eens wat nieuws", zegt een andere deelnemer.

Paar duizend jaar geleden
In drie rondes moesten de deelnemers tijdens de auditie opdrachten uitvoeren en dingen naspelen. "Het inleven in een vrouw die een paar duizend jaar geleden leefde is nog een hele opgave", zegt een van de deelnemers. "Het is een hele andere setting. Maar aan de andere kant is het wel een meisje van mijn leeftijd, dus daarom denk ik wel dat het te doen is." Een ander heeft er minder moeite mee. "Ik denk ook wel dat Julia niet heel anders dan mij zou hebben geleefd in termen van wat ze nodig had en wat ze de hele dag deed om zichzelf te vermaken."

Castricum105 meldt op haar website, dat de winnares van de audities Minke is, afkomstig van Texel.

De nieuwe tentoonstelling is vanaf 19 april te bezoeken in het Huis van Hilde.

Meer berichten