Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Akersloot

Aquarius scoort met musical

  Cultuur

Maar liefst 3x voerde het Aquariuskoor uit Akersloot haar musical Maria en Jozef 2.0 op. Het verhaal eeuwenoud, maar door Corrie Kerssens vertaald naar een hedendaags blijspel. Het koor dat inmiddels 28 jaar bestaat, voerde inmiddels voor de derde keer een musical op en lijkt steeds meer de smaak te pakken te krijgen. Aquarius was wederom aangevuld met diverse projectleden en stond 3x voor een uitverkochte zaal, bijna 1000 kaarten meldde de organisatie op Facebook. De Jacobuskerk biedt een fantastisch zaal, waar je vanuit iedere hoek goed zicht had op het podium. De geluid en lichttechnici hadden blijkbaar geen enkele moeite om de kerk tot een waar theater om te toveren. Het decor bestaande uit 2 podia zorgde voor een goede variatie in het spel.

De musical

Margreth Graas leidde de diverse scènes in, een duidelijke en krachtige verteller. Die met haar passages de nieuwsgierigheid van het publiek wekte. De vader van Maria (Nico Molenaar) speelde een druk bezet zakenman, thuis kwam ie liever niet, hij was liever op de zaak! De moeder van Maria (Clazien Appel) was vooral druk met haar sociale leven en de mening van de buren. Het perfecte leven, schone schijn daar draait het om! Dat Maria (Linda Betjes) viel voor de eenvoudige Jozef (Rob Dekker) zoon van de lokale timmerman, zonder opleiding met geen enkel toekomst perspectief, dat paste zeker niet in het plan wat haar ouders hadden uitgestippeld. De boodschap van Gabriël (Marieke Kaandorp) dat Maria de zoon van god zou krijgen, viel dan ook niet in goede aarde. Dr ouders en Jozef lieten na uitkomst van de zwangerschap Maria vallen als een baksteen, Maria werd opgevangen door een groep zwervers. Een hilarische scene, waarin Maria wordt opgenomen in de 'lokale' zwerversgemeenschap. Jozef bekomen van de schok, en aangespoord door Gabriël zette zich uit eindelijk toch over zijn boosheid heen en accepteert de situatie en herenigd zich met Maria. Ze moeten snel op zoek naar woonruimte, maar in deze tijd bleek dat geen gemakkelijke opgave. En daarbij blijkt dat in de kleine gemeenschap de praatjes hard gaan, de hoon van de woningbouwconsulente (Irma Verduin) is niet misselijk.

In het 2de bedrijf kwam Herodes (Jeroen Rekveld) ten tonelen, een Trumpachtige verschijning. Zijn imposante voorkomen maakte de rol nog sterker en het mogen duidelijk zijn, hij is de baas en het volk zal hem gehoorzamen. Maria en Jozef gingen ondertussen op reis, na afwijzigen bij diverse hotels, bood het Leger des Heils uitkomst. Ondertussen kwamen ook de 3 wijzen (Marja Buur, Gerard Kaptein en Jose van Diepen) aan bij Herodes. Een zeer komische schets, die het publiek duidelijk kon waarderen. Niet veel later verscheen Gabriël, Jezus was geboren, en samen met Maria zong zij een zeer toepasselijk en emotioneel lied. Even later zong Jozef het wiegenlied, wat zeer kwetsbaar en klein begon, eindigde in een soort carnavalsachtige babyshower waar alle figuren hun felicitaties kwamen overbrengen. Na deze scene veranderde alles, Herodes sprak zijn decreet uit. Jezus moest in veiligheid worden gebracht. Met een nogal chaotische scene verlieten Maria en Jozef tijdens het nummer Dichterbij het toneel, om enkele ogenblikken later tijdens 'Stap uit de schaduw' met Jezus die inmiddels een jaar of 8 was weer op te komen.

Al met al was de slechts € 6,00 entree een schijntje voor het geen je gepresenteerd kreeg. Heel knap hoe schrijver en regisseuse Corrie Kerssens dit stuk heeft samengesteld. De band onder leiding van Ester Hopstaken-Krom en de leden van Bikkels speelde de bijna 20 nummers moeiteloos weg. Het koor had heel wat verschillende choreografie ingestudeerd. Sandra Eriks verantwoordelijk voor de 'pasjes' mag tevreden zijn. Natuurlijk ging er eens wat mis, maar dat hoort bij amateurtoneel, het maakt het toegankelijk en kwetsbaar. Het publiek jong en oud was louter enthousiast en bij het samenzijn na afloop was er dan ook geen wanklank te horen. Een gevoel van lokale trots overheerste, dat dit kan in Akersloot. Er wordt alweer uitgekeken naar een volgend project. Ik reken er op dat Aqaurius ons dan ook weer zo verrast

Tekst: een zeer tevreden bezoeker

Meer berichten