Logo uitkijkpost.nl
Castricum

Plastic soep met kwallen

  Cultuur
Foto: aangeleverd

Kunstenares en jutster Ernie Gerrits is vanaf het eerste uur verbonden aan het Strandvondstenmuseum. Zij exposeert dit keer niet alleen met kwallen op doek, maar ook met exemplaren gemaakt van uit zee afkomstig plastic afval.

De expositie sluit naadloos aan op het thema over de plastic soep, waar ook het Strandvondstenmuseum en veel basisscholen aandacht aan geven. De leerlingen en andere bezoekers kregen steevast ook in het museum een pleidooi te horen, om het aloude natuurschrobmiddel 'de gemalen zeekattenrug (zeeschuim)' weer de huidige kleine plastic bolletjes te laten vervangen in de tandpasta en andere (cosmetische) producten.

De plastic soupfoundation maakt zich al een poosje sterk om de toepassing van kleine plastic bolletjes (microbreads) uit te bannen onder andere met de campagne 'beat the microbead' en niet zonder succes. De meeste tandpastamerken hebben inmiddels de plastics in hun producten vervangen voor afbreekbare stoffen. Wetenschappers hebben in 2017 ook een afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld. Microbeads zijn plastic bolletjes kleiner dan 0,5 millimeter. Er zijn naast de zeekattenrug meer alternatieven uit de natuur, zoals gemalen kersenpitten, adukibonen en amandelen, puimsteenpoeder.

In de Europese Unie wordt al jaren gesproken over een verbod op microplastics in cosmeticaproducten, maar dit is nog steeds niet uitgemond in wetgeving. Wel zijn in diverse landen plannen om een verbod in te stellen. De Nederlandse regering heeft een verbod op microplastics opgenomen in het regeerakkoord. België heeft in oktober vorig jaar afspraken gemaakt met de cosmetica-sector op basis van vrijwilligheid.

Toegang tot de expositie is gratis. Het museum is geopend op afspraak of als de vlag uithangt.

Meer berichten