de Hippototes
de Hippototes Foto: aangeleverd

Strandvondstenmuseum reddingsvlot rijker

Cultuur Castricum

Strandvonder Dirk Bakker bracht vrijdag 12 oktober een reddingsvlot (Dinkey) naar het strandvondstenmuseum, beschikbaar gesteld door de Firma van Oord uit Rotterdam. Deze was afkomstig van het baggervaartuig de Hippototes, een zogenaamde bachoe dredger. Dat is een type mechanische baggermachine, die bestaat uit een hydraulische graafmachine die op een ponton is gemonteerd. Het kan worden ingezet op een breed scala aan baggerprojecten. In de vloot van Van Oord zijn graaf-laadcombinaties Simson en Goliath de grootste hydraulische baggerkranen, uitgerust met een bak die tussen de 20 en 40 kubieke meter aan materiaal kan verwerken, en ze kunnen werken op een baggerdiepte tot 26 meter.

Door middel van een ruk aan de lijn die normaal een verbinding heeft met het schip in nood, hebben medewerkers van het museum het reddingsvlot zichzelf laten opblazen achter het museum en is deze vanaf volgende week te bezichtigen in het museum. Het museum biedt al een poosje extra aandacht aan zandwinning en kustverdedigingsprojecten en heeft goede contacten met het Het Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee te Petten. Ook heeft het Strandvondstenmuseum een mooie presentatie van de aanleg van het nieuwe strand bij Petten.

Het reddingsvlot is voorzien van allerlei hulp- en reddingsmiddelen, waaronder ook levensmiddelen, die schipbreukelingen in staat stelt te kunnen overleven op zee. De werking en toepassingen worden nader beschreven en onder andere verwerkt in een nieuw educatief thema over de gevaren van- en de strijd tegen de zee.

het reddingsvlot
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 5 uur geleden
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57