Logo uitkijkpost.nl
Stine Jensen
Stine Jensen (Foto: Romy van Leeuwen)
Castricum

Stine Jensen bij Laan

  Cultuur

Zondag 7 oktober om 14.00 uur, geeft Stine Jensen een lezing over haar kinderboeken, het Kinderboekenweekthema 'Vriendschap, kom erbij!' en natuurlijk haar nieuwste kinderboek: Vriendschap is alles. De entree is gratis, het is op de benedenverdieping en het is voor jong en oud.

Over Stine Jensen.
Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze werd in Denemarken geboren als de helft van een eeneiige tweeling. Het gezin Jensen emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde literatuurwetenschap (cum laude) en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. Van het boek verschenen vertalingen in het Chinees en in het Frans. Toen de zilverrug Bokito op 18 mei 2007 uitbrak in Blijdorp en een vaste bezoekster ernstig verwondde, verwierf Stine nationale bekendheid. In de nasleep van de affaire bleek Stine Jensen een graag geziene gast in actualiteitenprogramma's op radio en televisie. In 2017 deed ze mee aan Wie is de Mol. Ze viel in de zevende aflevering af, als zesde. Stine schreef diverse boeken, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, liegen, liefde tussen Turken en Europeanen, Scandinavie, opvoeden, emoties en identiteit. Stine maakt ook televisieprogramma's: Dus ik ben (HUMAN) gebaseerd op de gelijknamige bestseller. Er is ook de kindervariant Dus ik ben jr. en het tienerfilosofieprogramma Denktank. In 2011 schreef ze het geschenk voor de maand van de filosofie Echte vrienden, over intimiteit in tijden van Facebook.

Regisseur Jack Janssen maakte naar aanleiding hiervan een profiel van haar. Samen met Spinvis en het Nederlands Kamerkoor maakte ze de ontroerende en prikkelende voorstelling over privacy Sort Sol. In 2013 maakte ze Licht op het Noorden, een vierdelige serie over Scandinavie, dat bekroond werd met de European Gender Equality Award en schreef ze een boek daarover. In 2015 publiceerde ze Go East. Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit, dat genomineerd werd voor beste spirituele boek van 2015. Het boek gaat over de yoga-opleiding die ze in 2014 volgde tot kundalini yoga lerares. Stine schrijft ook kinderboeken. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de zilveren griffel. Ze publiceerde daarna de kinderboeken Alles wat ik voel, Feestje in mijn hoofd, De box vol emoties en nu dus het laatste boek; Vriendschap is alles.

Over Vriendschap is alles.
Vrienden en vriendinnen: de meeste kinderen hebben ze wel. We zouden niet zonder ze kunnen en willen, maar toch is vriendschap voor veel mensen iets vanzelfsprekends waar ze nooit over nadenken.

Waarom hebben we eigenlijk vrienden? Wat voor soorten vrienden bestaan er allemaal, zijn er verschillen tussen jongens- en meisjesvrienden? En wat als je ze niet hebt? Wat voor soort vriend ben jij?

Filosoof en schrijver Stine Jensen is een echte 'vriendschapsprofessor', en door het lezen van Vriendschap is alles kan elk kind dat ook worden. Het boek staat vol vragen, weetjes en zelfs een vriendschapsquiz om te ontdekken wat voor soort vriend jij eigenlijk bent. Zoals we van de boeken van Stine gewend zijn, geeft het boek zowel kinderen als volwassenen stof tot nadenken, filosoferen of een gesprek.

Meer berichten