Logo uitkijkpost.nl
Akersloot

Poëzie en muziek van Wilfred Owen en Benjamin Britten

  Cultuur
Foto: aangeleverd

Dit jaar wordt het 100e sterfjaar van Wilfred Owen, de grote Engelse War Poet uit de Eerste Wereldoorlog, herdacht. Een goede aanleiding om het War Requiem van Benjamin Britten te presenteren. In dit imposante werk over oorlog en verzoening, dat in 1962 in de Kathedraal van Coventry in première is gegaan, zet de anti-oorlogspoëzie van Owen de toon, al gaan de traditionele Latijnse gezangen die erdoorheen geweven zijn even zo goed door merg en been. War Requiem is een unicum in de muzikale geschiedenis van de 20e eeuw en draagt op indringende wijze bij aan de Europese gedachte.

Programma van de lezing door May Verheyen op zondag 7 oktober 2018 in de kerk aan het Dielofslaantje in Akersloot, aanvang 14.30 uur:

* Inleiding op de poëzie van Wilfred Owen en de muziek 'War Requiem' van Benjamin Britten door May Verheyen

* Gedichten van Wilfred Owen, (Nederlandse vertaling) voorgedragen door Barbara Wessel

* beluisteren van delen van 'War Requiem' van Benjamin Britten uitgevoerd in 2012

May Verheyen studeerde kunstgeschiedenis en rondde de Filmacademie Amsterdam af als scenarioschrijver. Ze publiceerde sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw verhalen, poëzie en in 1991 verscheen haar roman Doe maar Lissabon bij uitgeverij Querido. Ze werkte mee aan de totstandbrenging van enkele (documentaire) films. Ze vertaalde boeken uit het Engels, Duits, Italiaans en Spaans (met een voorkeur voor de inzichten van spirituele leraren als de Dalai Lama, Thich Nhat Hanh en Krishnamurti). Sinds 2016 heeft ze voor vijf huisconcerten in Bergen de muziek uitgekozen en inleidingen geschreven. In deze reeks ligt het accent op de twintigste-eeuwse muziek en enkele van haar meest opvallende avonturiers en vernieuwers.

Toegang € 7,50 (inclusief consumptie). Reserveren mogelijk: tel. 0251-319171 of lezingakersloot@kpnmail.nl

Meer berichten