Logo uitkijkpost.nl
Cees Banning
Cees Banning (Foto: Aangeleverd)
Castricum

Cees Banning vertelt over Cornelis Lely bij Laan

  Cultuur

Zondagmiddag 8 juli vertelt de Castricummer Cees Banning over zijn biografie Cornelis Lely bij Boekhandel Laan. De boekproeverij is open en de toegang is gratis. Het belooft een zeer interessante lezing te worden, want er is veel te vertellen over deze bekende Nederlander, waar niet alles van bekend is wat hij nog meer deed.

Donderdag 14 jun nam minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat het eerste exemplaar van het boek Cornelis Lely, de ingenieur van het nieuwe Nederland In ontvangst. De afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee zijn het levenswerk van ingenieur Cornelis Lely (1854-1929). Zonder hem zou er in 1932 geen Afsluitdijk - en geen IJsselmeer - zijn gekomen. Maar ook geen Lawaspoorweg in Suriname, geen Ongevallenwet, geen witte strepen op het perron van het NS-station. Lely droeg ook bij aan de emancipatie van de 'gewone Nederlander' die kiesrecht kreeg. Hoewel er al honderden jaren vóór Lely gesproken werd over de inpoldering van de Zuiderzee, was Cornelis Lely de eerste die een technisch uitvoerbaar plan presenteerde, dat een oplossing bood voor problemen zoals de afwatering van de IJssel. De drooglegging van de Zuiderzee is lang gezien als een wild avontuur, en ook nadat Lely zijn plan presenteerde is er nog lang gediscussieerd over de voor- en nadelen, zoals de economische gevolgen voor vissersdorpen, de prijs van het project en de risico's.

De plaatsen Lelystad, Flevoland en Lelydorp alsmede het Lelygebergte in Suriname zijn naar hem vernoemd, evenals het gemaal Lely en de Wieringermeer. In Amsterdam is een weg naar hem vernoemd, de Cornelis Lelylaan, waar vervolgens Station Amsterdam Lelylaan weer naar is vernoemd. In Sluiskil werd in 1908 de Minister Lelybrug in gebruik genomen; deze is gesloopt in 1968.

Cees Banning is verslaggever bij het NRC en hij is ook parttime economieleraar bj het St. Maartencollege. Veel van zijn artikelen gaan over topmensen uit onze economie. Bij NRC Handelsblad schreef hij over uiteenlopende onderwerpen, variërend van de macht van de topambtenaren in Den Haag tot de oorlog in Joegoslavië en het daaropvolgende VN-tribunaal. Hij schreef over de methode-Van Gaal bij de voetbalclub AZ, de overnamepogingen van KPN door Carlos Slim, het bedrijfsleven (Philips, DSM, AkzoNobel), interviews, economische analyses, bedrijfsprofielen. Hij coördineerde het thema duurzaamheid op de economiepagina's van NRC Handelsblad. Cees over Cees: "Ik ben een gepassioneerd econoom, journalist en docent. Voor het oplossen van hedendaagse en toekomstige maatschappelijke vraagstukken is de bijdrage van de economie belangrijker dan ooit. Als creatief en onafhankelijk schrijver, denker en docent draag ik mijn economische kennis en maatschappelijke inzichten graag over."

Aanvang: 14:00 uur.
Toegang: Gratis

Meer berichten