Tim is één van de leerlingen die na de zomervakantie doorstroomt van het opstaporkest naar het opleidingsorkest
Tim is één van de leerlingen die na de zomervakantie doorstroomt van het opstaporkest naar het opleidingsorkest Foto: aangeleverd

Open middag en informatiemarkt Emergo

Cultuur Castricum

Zondagmiddag 24 juni organiseert muziekvereniging Emergo Castricum een open middag. Dit wordt een gevarieerde middag waarin optredens worden gecombineerd met een informatiemarkt. De middag begint om 14.00 uur in theater Koningsduyn in Geesterhage. De blazersklas, het opstaporkest en het opleidingsorkest geven optredens. Onder leiding van hun dirigenten laten ze horen dat er voor alle niveaus en leeftijden verschillende orkesten zijn binnen Emergo en dat je naast de muzieklessen enorm veel leert van het samenspel in een orkest. De beginnende leerlingen starten namelijk al snel in het opstaporkest, waarna doorgestroomd kan worden naar het opleidingsorkest.

Ook verschillende leerlingen laten vervolgens van zich horen. Dit doen ze in groepjes en alleen. Leerlingen volgen hun muzieklessen via Toonbeeld, hiervoor vindt er nauw overleg plaats met Emergo. Daardoor kunnen de muzieklessen en het samenspel in orkesten echt aanvullend aan elkaar zijn. Voor docent en dirigent is het namelijk belangrijk om te weten op welke manier ze de leerling het beste kunnen ondersteunen bij de muzikale voortgang.

Nadat zowel de orkesten als de leerlingen hebben opgetreden, verplaatst het programma van de open middag zich naar de leslokalen van Toonbeeld. Daar kunnen bezoekers, jong en oud, de verschillende instrumenten die de vereniging rijk is zelf uitproberen. Op die manier kan er op een laagdrempelige manier bekeken worden welk instrument goed bij een leerling past. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de kaak, mondstad en lengte. Ook is er dan informatie te verkrijgen over de vereniging, muzieklessen, de blazersklas en de opleidingsorkesten.

Naast het opstaporkest en opleidingsorkest van Emergo, is ook de Blazersklas een belangrijk onderdeel van de muzikale opleiding. Leerlingen krijgen hier les op de blokfluit om op speelse wijze de eerste muzikale vaardigheden te leren, bijvoorbeeld noten lezen, goed tellen en samenspelen. Naast de blokfluit is er ook aandacht voor alle instrumenten die onderdeel zijn van een fanfareorkest. Zo komen de bugel, trompet, saxofoon, hoorn, trombone, euphonium, bas en slagwerkinstrumenten ook voorbij. Wanneer er na afloop van de blazersklas een instrument is uitgekozen, en eventueel proeflessen zijn gevolgd, kan er gestart worden met muzieklessen. De docenten geven dan wekelijks muzieklessen via Toonbeeld. Zo kan er al snel ingestroomd worden in het opstaporkest.

In de zomervakantie stromen veel leerlingen die een koperblaasinstrument spelen door van het opstaporkest naar het opleidingsorkest. Daardoor ontstaat er in het opstaporkest ruimte voor nieuwe leerlingen op bugel, trompet, hoorn, euphonium, bas en slagwerk.

De open middag is op zondag 24 juni, start om 14.00 uur en vindt plaats in Geesterhage, aan de Geesterduinweg in Castricum. Toegang is uiteraard gratis en aanmelden is niet nodig.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 2 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 22 uur geleden
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00