Logo uitkijkpost.nl
Henk van Stigt
Henk van Stigt (Foto: aangeleverd)
Castricum

Henk van Stigt vertelt over WOII en Enigma bij Laan

  Cultuur

Zondagmiddag 13 mei om 14.00 uur vertelt Castricummer Henk van Stigt over zijn leven in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de Enigma in het bijzonder.

De jeugd van Henk speelde zich af in de voordagen van en tijdens de 2e Wereldoorlog; 1929-1945 in Paperdorp, onderdeel van de Pijp, te Amsterdam. Henk heeft nog veel levendige herinneringen aan zijn jeugdtijd. Hij speelde veel op straat en beleefde de crisis tot in 1939 met de mobilisatie de oorlog begon. Bombardementen, razzia's en al het eten op de bon. Tot de hongerwinter kwam en het bijna fataal werd voor hem. Mede door de amateur radio club wilde Henk alles weten over de Enigma.

De Schlüsselmaschine E, ook wel bekend als de Cypher Machine E, is vooral bekend als de Enigma. De Enigma is een soortnaam van elektromechanische codeermachines van het type rotormachine. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden door een identieke machine. Enigma is Grieks voor raadsel.

Het Enigma-toestel werd in de jaren twintig op de markt gebracht door Chiffriermaschinen AG en gebruikt door verscheidene Europese bedrijven, diplomatieke diensten en legers, maar werd vooral bekend als codeermachine van de Wehrmacht vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland. Nadat eerst de Poolse en nadien, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Britse inlichtingendienst erin slaagde de Enigmacodes te breken, bleek het toestel een goudmijn van informatie over de Duitse oorlogsmachine. Deze informatie, verkregen door ontcijfering van de geheime Duitse berichten, kreeg de codenaam "Ultra" en speelde een uiterst belangrijke rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog, vooral in de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan, de veldslagen in Afrika en de landing in Normandië.

De Enigma-machine was een zeer degelijk ontwerp waarvan de code onbreekbaar leek vanwege een ongeëvenaard cryptografisch veiligheidsniveau. Het waren in beslag genomen codeboeken, fouten door operators en onveilige procedures bij de versleuteling van berichten die het breken van de Enigmacode mogelijk maakten. De entree is gratis en start vanaf 14.00 uur.

Meer berichten