Logo uitkijkpost.nl
Foto: Monique de Vries
Akersloot

Steengoed in Gemaal 1879

  Cultuur

Van 8 april tot en met 20 mei exposeren 7 personen, onder de naam 'Beeldhouwgroep Steengoed'. De opening wordt gedaan door Ellen Boots, zij is lid van deze groep en tevens docent.

Ellen: "Het werken met steen is als het uitpakken van een kadootje. Door het vijlen en polijsten van de steen geeft hij zijn geheimen prijs". Ciska Velzeboer is Ellens hakmaatje. Vanaf het begin werken wij iedere week samen, kopen samen gereedschap en stenen bezoeken Musea en inspireren elkaar. Bea Hageman is de senior van ons gezelschap. Zij bezit de gave om uit een bak waar tientallen stenen in liggen altijd de mooiste te vinden. Bea laat zich leiden door de steen. Maarten Oliemans is de enige man in ons gezelschap. Hij kwam bij ons zonder kennis van stenen en materiaal en verbaast zichzelf steeds weer over zijn eigen kunsten. Elly Krom dacht een jaar een cursus te komen doen, maar werd gegrepen door de relaxte uitwerking die het werken met stenen haar geeft. Zij laat zich inspireren door haar omgeving en haar gezin. Ingrid Rookhuijse is een creatieveling in allerlei opzichten, als ze tijd heeft is ze in het atelier, ze vijlt en schuurt haar beelden tot een prachtig eindresultaat. Afra de Vries maakt de prachtigste beelden, ook al weet ze vooraf niet wat ze met de steen gaat doen, komen er mooie sculpturen tevoorschijn uit de stenen.

Ellen als docent van de groep vertelt: "In het atelier werken we ook met opdrachten. Het is bijzonder om te zien dat een ieder van ons zijn eigen twist geeft aan zo'n opdracht. Met de club gaan we regelmatig naar een steenhandel. Daar kunnen we uren dwalen om de juiste steen of gereedschap uit te zoeken." De expositie wordt omlijst door bijzondere foto's van Elli Blokker. Aansluitend op de beelden die tentoon staan, hangen van haar foto's aan de wanden die ook steengoed zijn, zowel figuurlijk als letterlijk, immers het zijn foto's van stenen, waarop de natuur soms zijn invloed heeft laten gelden in de vorm van begroeiing met prachtige mossen.

Op de bovenverdieping bevindt zich een permanente tentoonstelling over het Oer-IJ. Hier wordt in foto's en kaarten een beeld geschetst van het ontstaan van dit deel van Noord-Holland rond het huidige Noordzeekanaal met zijn wisselend landschap van polders, droogmakerijen, strandwallen, sloten en vaarten.

De expositie is te bezichtigen in Gemaal 1879, Fielkerweg 4, (Klein Dorregeest) te Akersloot. Geopend elke zondagmiddag vanaf 8 april tot en met 20 mei  van 13.30 uur tot 16.30 uur. Indien de weersomstandigheden het toelaten zal het gemaal ook in werking zijn en er wordt uitleg gegeven over de betekenis ervan in de regio. Op verzoek is de expositie voor groepen ook op andere tijdstippen te bezichtigen, zie daarvoor de website van het gemaal: www.gemaal1879.nl

Bron: Gemaal 1879

Meer berichten