Logo uitkijkpost.nl
Foto: Aangeleverd
Castricum

Struiken en bomen herkennen bij LAAN

  Cultuur

Zondagmiddag 11 maart om 14:00 uur, vertelt Dirk Slagter hoe je in deze tijd bomen en struiken kunt herkennen. Hij schreef en tekende er in de afgelopen 25 jaar een uitvoerig boek over. De bioloog komt in het kader van de Boekenweek dat als thema: 'Natuur' heeft. De Boekenweek is van 10 t/m 18 maart. Op de laatste zondag wordt de uitslag van de regionale schrijfwedstrijd bij LAAN bekendgemaakt.

Dirk Slagter is geboren op 1950 en bedenker en schrijver van De Winterflora Bomen en struiken. De Illustraties zijn pentekeningen en van de 400 stuks zijn voor 92% van de auteur zelf. Dirk is 35 jaar leraar biologie geweest op het Stedelijk Gymnasium Haarlem.

Hij geeft zo nu en dan een lezing en of rondleiding over de winterflora in de tuin van Rommel. Hij geeft ook zo nu en dan lezingen en excursies her en der in het land over 'mijn' onderwerp. Hij heeft gedurende 2 jaar een onregelmatig uitgezonden stukje gehad bij het radioprogramma 'Vroege vogels'. Televisie: AT5 en RTV Noord-Holland.

In zijn boek; 'WINTERFLORA BOMEN EN STRUIKEN' brengt u in de winter 120 soorten, vormen en geslachten van bomen, struiken, klim- en slingerplanten vlot op naam. Met voor zichzelf sprekende illustraties van de soorten. Een Flora die door de eenvoudige keuzes het determineren, het vinden van de naam van een soort, tot een uitdaging maken. Een Flora van natuur die in de winter lijkt te slapen, maar door de veelvormigheid aan knoppen, takken en vruchten is te ontdekken en beschrijven. Een Winterflora van alle bomen, struiken, houtige klim- en slingerplanten in Nederland en België, die algemeen in de natuur en langs de weg voorkomen. Maar ook enkele zeldzame, maar zeer opvallende soorten.

De Boekenweek draait om lekker lezen: het is feest in de boekwinkel en bibliotheek. En daar horen cadeautjes bij. Het Boekenweekgeschenk is het cadeau van de boekhandel tijdens de Boekenweek bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Van 10 t/m 18 maart 2018 is dat de novelle Gezien de feiten van bestsellerauteur Griet Op de Beeck. Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Dit jaar is het Boekenweekessay Natuurlijk van oud-politicus en natuurkundige Jan Terlouw: Nog altijd vindt Jan Terlouw Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. Natuurlijk is een ode aan de natuur en vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. Vanaf 10 maart voor € 3,50 in de boekwinkel.

Bron en foto's: Kantoorboekhandel LAAN

Meer berichten