Afbeelding
Foto: aangeleverd

'Hilde schept op…..Over eten van vroeger'

Cultuur Castricum

Wat eten we vandaag? We gaan naar de supermarkt en toveren dezelfde dag iets lekkers op tafel. Dat is niet altijd zo geweest. De tentoonstelling 'Hilde schept op… Over eten van vroeger' laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaar maakten. Archeologische vondsten uit Noord-Holland, van prehistorische bakplaat tot middeleeuwse vetvanger, illustreren dat.
In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen koekjes bakken, de tafel dekken of een workshop volgen. Het museumcafé serveert 'vergeten soepen' en biedt gratis recepten. De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 21 mei 2018.

Vlees, vis, groente, fruit en lekkers van ver: het aanbod van etenswaren is vandaag de dag enorm. Dat was vroeger anders. De tentoonstelling laat zien hoe eten in verschillende periodes werd verkregen, bereid en gegeten. Archeologische vondsten uit het depot van de provincie Noord-Holland onthullen veel over die geschiedenis; het menu van de prehistorische mens bijvoorbeeld, Romeinse eet- en tafelgewoonten en de invloed van handel en welvaart op ons menu.
Te zien zijn daagse en minder daagse potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren; zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. uit Opmeer bijvoorbeeld, een Romeinse zeef uit Castricum, een 'grape' -typisch middeleeuwse kookpot-, en een vetvanger uit Enkhuizen. Ook zijn werktuigen te zien; daarmee werd gejaagd of voedsel mee bereid. Speerpunten, spitsen en zelfs een boemerang uit de prehistorie bijvoorbeeld. En schrabbers om huiden mee schoon te maken. Er zijn herkenbare spullen, zoals de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar ook minder bekende zoals een 18de-eeuwse zoutschaal.

Dek de tafel
Wat op het menu stond veranderde met de tijd, en handel bracht telkens nieuwe producten en gerechten; vissaus in de Romeinse tijd, specerijen en kokosnoten in de 17de eeuw, aardappels, tomaten en sinaasappels in de Nieuwe Tijd bijvoorbeeld. De gedekte tafel ontwikkelde zich natuurlijk ook. Bezoekers kunnen zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw.

Koekjes bakken in de voorjaarsvakantie
In de voorjaarsvakantie zijn er activiteiten om van te smullen. Kinderen kunnen koekjes bakken, een eetspeurtocht doen, er is poppentheater en een workshop rond eten. In het museumcafé is het ook genieten; je kunt er recepten krijgen zoals die van brandnetel-kraailooksoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe 'vergeten soep' en er staan proeverijen op het programma.

Bron en foto: Huis van Hilde

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 6 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01