Afbeelding

Theo Visser de molenaar uit Akersloot bij 'Verhalenvertellers'

Cultuur Castricum

De Verhalengroep Oud-Castricummers heeft Theo Visser uitgenodigd om te verhalen over de molen 'De Oude Knegt'. Theo Visser uit Akersloot is de initiatiefnemer voor de herbouw van de nog werkende korenmolen in Akersloot.

Hieronder beknopt de geschiedenis van die molen.

De geschiedenis van De Oude Knegt

Al in 1333 wordt in documenten melding gemaakt van een korenmolen in Akersloot. Dat gaat dan nog om 't Wapen van Akersloot. Sinds 1870 spreken de archieven over De Oude Knegt. Spaanse troepen, die in 1572 al plunderend door de regio trekken, staken de molen in de fik. Maar een dorp kan niet zonder een molen, waar meel voor de lokale bakkers meel wordt gemalen. Dus kwam er een nieuwe Oude Knegt. In de twee helft van de 20e eeuw verliest de molen zijn functie en volgt verval.

Vrijwilligers knappen het restant op en verplaatsen de molen een paar honderd meter naar het noorden, waar de windvang beter is. Daar wordt in de oudejaarsnacht van 2000 op 2001 de molen getroffen door een vuurpijl en gaat De Oude Knegt in vlammen op. Opnieuw is het een burgerinitiatief dat voor herbouw zorgt. Nog steeds maalt de molen, dankzij vrijwilligers.

Geïnteresseerden kunnen op dinsdagmorgen 18 oktober 2016 van 10 – 11.30 uur bij de groep aanschuiven in het museum van de werkgroep Oud Castricum, de Duynkant, hoek Geversweg/Duinenboschweg (achter het station) te Castricum.

De bijdrage voor de onkosten ad € 2,50 kan men bij aankomst betalen.