Afbeelding
Foto: F. Langenbach

Brandweer druk met natuurbranden

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Brandweer Castricum moest afgelopen week drie keer in actie komen voor branden in de natuur.

Buitenbrandje
Na een rustige week is de brandweer woensdagochtend 10 augustus even voor zeven uur ‘s ochtends opgeroepen voor een buitenbrand aan de Duinenboschweg. Het betrof een rokend kampvuurtje net voor de oude hoofdtoegang naar Dijk en Duin, op een braakliggend terreintje dicht op het duingebied. De brand is door de brandweer vakkundig afgeblust met een emmer water. De politie heeft de inzet verder overgenomen en afgehandeld, het kon heel anders aflopen met deze droogte!

Zeer grote duinbrand in Santpoort-Noord
Vrijdagavond 12 augustus is brandweer Castricum om 20.09 uur met spoed gealarmeerd voor een duinbrand in Santpoort-Noord, samen met onder andere de vrijwilligers van IJmuiden, Zandvoort en Heemstede. Ook veel andere posten in de omgeving zijn gealarmeerd. Doordat er langere tijd geen regen is gevallen is de natuur enorm droog, vanwege deze droogte alarmeert de meldkamer direct meerdere eenheden uit de regio om zo snel als mogelijk de brand onder controle te krijgen. De brand werd al snel opgeschaald naar zeer grote brand omdat de brand tussen de bomen zat. Om genoeg water te krijgen zijn tankwagens ingezet en werden er slangen gelegd over meerdere kilometers. Het ging totaal om een gebied van 10.000 vierkante meter. Rond half twee ‘s nachts konden de brandweerlieden weer retour naar Castricum.

Grote duinbrand Bakkum-Noord
Zondagmiddag 14 augustus gingen de piepers om 12.35 opnieuw af, deze keer voor een grote duinbrand aan de Heereweg/Duinweg in Bakkum-Noord. Samen met meerdere posten gingen de brandweerlieden met spoed onderweg, ze waren snel ter plaatse met het verkenningsvoertuig en uiteraard de tankautospuit. Eenmaal ter plaatse hebben zij direct de eerste slag gemaakt met de bumpermonitor en konden erger voorkomen.

Nadat de eerste slag een feit was zijn de brandweerlieden opgesplitst om verder te gaan met de vuurzwepen en de hogedrukstralen, in samenwerking met andere eenheden. Dit had zeer veel effect en de brand was snel onder controle. De tankautospuit van brandweer Castricum kan rijdend blussen met de bumpermonitor en is daarom ook goed ingezet geweest. De tankautospuit is wel meer dan 10 keer gevuld met water uit de waterwagens van Egmond en Beverwijk. Om zo snel steeds een stuk goed nat te maken vanaf de weg. Bij aankomst werden daarom zeer snel de ergste vlammen eraf gehaald zodat het vuur niet oversloeg naar de overkant van de Heereweg.

Het ging om ongeveer duizend vierkante meter. Rond 15.30 uur was de brandweer klaar met het nablussen, er is wederom hard gewerkt door het personeel van de brandweer en is erger voorkomen.

Bron: brandweer Castricum op Facebook.