Lars met zonneauto Nuna 11s op circuit Zandvoort
Lars met zonneauto Nuna 11s op circuit Zandvoort Foto: Hans Peter van Velthoven

Castricummer Lars van Keulen presenteert Nuna 11s: zonneauto met motor van de toekomst

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Dinsdag 28 juni presenteerde Lars in aanloop naar de Sasol Solar Challenge de nieuwste zonneauto van het Brunel Solar Team. De belangrijkste innovatie zit diep in de auto verstopt: de revolutionaire nieuwe motor. Het Delftse studententeam heeft ook hard gewerkt aan vernieuwingen aan onder meer de accu en het zonnepaneel. Met deze innovaties en een uitgewerkte racestrategie doet het team er alles aan om in september de wereldtitel terug te winnen tijdens de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Solar Team is er volledig op eigen kracht een motor ontwikkeld en gebouwd. “De nieuwe motor kan tot twee keer zoveel vermogen leveren met hetzelfde gewicht en is ook efficiënter. Dit is mogelijk door een nieuwe configuratie van de spoelen in de motor”, legt technisch manager Lars uit. Het Brunel Solar Team hoopt met de krachtige motor voldoende voorbereid te zijn op de grote hoogteverschillen tijdens de acht dagen durende race, iets waar ze tegenaan liepen tijdens de laatste race in Marokko.

Accu en zonnepaneel
Om energie aan de vernieuwende motor te leveren heeft het Brunel Solar Team ook flinke technologische vooruitgang geboekt met de accu. Zo is die maar liefst de helft lichter (20 kilo) dan vorige edities en ook betrouwbaarder en veiliger. Een grote verbetering omdat accu’s vaak het zwaarste onderdeel van een elektrisch voertuig zijn. De batterij ontvangt energie van het zonnepaneel op de auto dat gemaakt is om zo efficiënt mogelijk te werken in alle omgevingen en weersomstandigheden. Van Keulen: “Door zogenoemde diodes (ofwel eenrichtingsgeleiders) in het paneel te gebruiken kunnen specifieke zonnecellen overgeslagen worden. Hierdoor kunnen de zonnecellen in het paneel heel nauwkeurig in- en uitgeschakeld worden.” Traditionele zonnepanelen schakelen bij schaduwbedekking zichzelf automatisch volledig of in zones uit. Deze nieuwe uitvinding maakt het mogelijk om alleen het schaduw bedekte gedeelte van het paneel uit te schakelen. Hierdoor kan het paneel te allen tijde optimaal energie opwekken.

Strategie
“We doen er alles aan om de Sasol Solar Challenge te winnen en we zoeken daarbij de grenzen op van wat mogelijk is. Dat doen we voor een groter doel, namelijk de wereld inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie”, aldus van Keulen. “Voor de Sasol Solar Challenge is echter meer nodig dan alleen vernieuwende technologie.” Tijdens de race in Zuid-Afrika krijgt het team te maken met grote hoogteverschillen en alle soorten weersomstandigheden, zoals een heet en droog woestijngedeelte, een bochtig en steil gebergte en een beschaduwd regen bos. “Normaliter kunnen we ons hier ruim van te voren op voorbereiden en onze strategie optimaliseren.” Maar om de race dit jaar nog spannender te maken zijn er voor het eerst een blind stage, een half blind stage en een marathon stage aan de route toegevoegd. Op de avond van de vierde race dag horen we de route van dag vijf pas. Hierdoor moeten we ons energieverbruik en opwekking in de dagen daarvoor strategisch balanceren, om zo op alle mogelijke routes voorbereid te zijn. Ook een stuk route van dag zeven (de half blind stage) zal pas bekend worden op de avond van dag zes. Tijdens de marathon stage mogen er ‘s nachts maar drie teamleden aan de auto sleutelen om die op de volgende dag voor te bereiden, waar normaal met het hele team gewerkt mag worden. Al met al vormen de nieuwe stages een enorme uitdaging waar we ons als team al maanden op voorbereiden. We hebben onze innovaties uitbundig getest, en hebben er de volste vertrouwen in dat we in september als winnaar over de streep zullen rijden. 

Sasol Solar Challenge
Het Brunel Solar Team (voorheen Nuon/Vattenfall Solar Team) staat op 9 september aan de startlijn van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika en hoopt na de uitdagingen van de afgelopen jaren weer de overwinning mee naar huis te nemen. Een flinke uitdaging, waarbij ze het opnemen tegen top teams van over de hele wereld. De Zuid-Afrikaanse Sasol Solar Challenge is een tweejaarlijkse zonnerace van Johannesburg naar Kaapstad. Vanaf 9 september gaan zestien teams de strijd aan om in deze achtdaagse race met het meeste aantal kilometers over de finish te rijden, zonder dat de zonneauto’s een druppel brandstof gebruiken.

Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 2 uur geleden
'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 22 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34