Burendag maakt buurten gezelliger, socialer en veiliger.
Burendag maakt buurten gezelliger, socialer en veiliger. Foto: aangeleverd

Burendag 2022

Algemeen Regio

REGIO - De inschrijving voor Burendag 2022 is van start gegaan. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen kan vanaf nu een activiteit aanmelden op Burendag.nl. Organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts zien dat er veel behoefte is aan verbinding tussen buurtgenoten na twee jaar van afstand houden. Met de 17e editie van Burendag willen ze die verbinding weer op duizenden plekken in het land faciliteren.  

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Duizenden buurten
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 58.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee, in 2021 zelfs een recordaantal van 6.300. Dit jaar starten Douwe Egberts en het Oranje Fonds ook een samenwerking met communityplatform mijnbuurtje.nl. De organisatoren willen met behulp van het platform nog meer mensen bereiken en ervoor zorgen dat het voor buurtgenoten gemakkelijker is om ook na Burendag verbonden te blijven. Zo worden er o.a. webinars gehouden om mensen handvatten te geven om een succesvolle Burendag te organiseren. Deze zijn kosteloos te volgen.

Financiële bijdrage
Buren kunnen via Burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal € 350 voor hun Burendagactiviteiten en een Burendagpakket. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden op Burendag.nl.