Logo uitkijkpost.nl
Akersloot

Sint Jacobuskerk Akersloot 50 jaar

AKERSLOOT - In 2022 is het 50 jaar geleden dat de huidige Sint Jacobuskerk in gebruik is genomen. Hier wordt bij stilgestaan tijdens het jubileumweekend van 18 en 19 juni met onder andere de expositie: ‘Terugblik op 50 jaar kerkgebouw en kerkgemeenschap’.

Expositie
De expositie kent verschillende secties. Zo is er een gedeelte waar alle “kerkschatten” van de parochie tentoon worden gesteld. De mooiste kazuifels worden uit de garderobe gehaald en uitgestald. Ook enkele kelken, historische kandelaars, schilderijen en andere kerkelijke voorwerpen zijn te bewonderen. In een andere hoek staan alle pastoors en pastors centraal die de afgelopen 50 jaar in de kerk hebben gediend.  Daarnaast is volop historisch beeldmateriaal te zien zoals het oorspronkelijke schetsontwerp en historische krantenartikelen over de sloop en nieuwbouw. Verder is er een afdeling waar iconen worden getoond. Maakster Thea Groen is zaterdag de gehele middag aanwezig om te vertellen hoe iconen gemaakt worden en om vragen te beantwoorden.

Film
Gedurende de expositie draait een film met beelden van in en rond de kerk uit het recente en verre verleden. Zo is het ‘uitgaan’ van de kerk te zien waarop menig Akersloter zijn of haar vader of moeder of grootouders kan herkennen. Ook te zien is de ontvangst van Sinterklaas in de kerk uit de jaren ’80 met (spreekstal) meester Teeling. Want naast kerkelijke activiteiten werd en wordt de kerk ook volop gebruikt voor maatschappelijke activiteiten. Wie de gouden haan op de kerktoren van dichtbij wil zien, moet ook zeker even langskomen. Met een drone is een prachtige film gemaakt van kerk en kerktoren. Op deze film is goed te zien dat de kerk en het pleintje voor de kerk de vorm hebben van een Jacobschelp. Deze schelp komt op nog meer plekken in de kerk terug.

Optreden
Op zaterdag 18 juni is er om 14.00 en 15.30 een optreden van het herenkoor onder leiding van dirigente Cora de Lange en organist Ria Pijlman. Zij zullen met een mix van oude (lof)gezangen en meerstemmige motetten liederen uit vervlogen tijden ten gehore brengen.

Openingstijden
Op zaterdag 18 juni is de tentoonstelling is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Zondag 19 juni start om 10.00 uur met een feestelijke kerkdienst met medewerking van alle koren en voorganger deken Brigitha. De expositie is op zondag geopend vanaf het einde van de dienst (circa 11.30) tot 16.00 uur. Voor de kinderen staan er op zondag twee springkussens.

Meer berichten