Logo uitkijkpost.nl
Kranslegging bij Monument der Gevallenen
Kranslegging bij Monument der Gevallenen (Foto: Henk de Reus)
Castricum

Herdenking 4 mei in Castricum

CASTRICUM - Op meerdere plaatsen in de gemeente werd op woensdag 4 mei stilgestaan bij alle Nederlandse militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog.

In Castricum, Limmen en Akersloot werden herdenkingsdiensten gehouden in de kerken, in aanwezigheid van leden van het college. Aansluitend was er in Akersloot een stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de President Kennedylaan. Daar werd twee minuten stilte gehouden om 8 uur, waarna wethouder De Haan sprak: “Nooit meer oorlog, gebeiteld in ons brein, wordt in de verschrikkingen van de oorlog waaronder Oekraïne lijdt, tot gruis vermalen. De onwerkelijke werkelijkheid van driekwart eeuw geleden is de onmenselijke actualiteit van vandaag. We maken ongekende tijden door, tijden die ons aansporen de betekenis en het belang te zien en te voelen van saamhorigheid, van gesprek en van naastenliefde.”

Monument der Gevallenen

Burgemeester Mans en wethouder Binnendijk kwamen – samen met inwoners - in stille tocht na de kerkdiensten uit Limmen respectievelijk Castricum tezamen bij het Monument der Gevallenen in Park Noord-End. Voor honderden belangstellenden sprak de burgemeester daar vóór de twee minuten stilte, over het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’. Hij citeerde de Belgische professor Annelien de Dijn, die stelt dat de willekeurige Nederlander “veel waarde en trots hecht aan ‘vrijheid’: vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, keuzevrijheid en geen verantwoording te hoeven afleggen over je keuzes.” Ook hij maakte de connectie met de actualiteit, die ons meer dan ooit laat zien hoe breekbaar ‘vrijheid’ is. Het programma werd gelardeerd met een gedicht, muziek door het Emergo orkest, en een muziekstuk uit Schindler’s List door violist Sietze van Gorkom samen met Emergo. 

Meer berichten