Afbeelding
Foto: Pixabay

Tweemaal aanleg glasvezel in Castricum

Algemeen Castricum

CASTRICUM - De gemeente Castricum heeft met glasvezelexploitant E-fiber een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de aanleg van een glasvezelnetwerk. De vergunning daarvoor is verleend. De verwachting is dat er na de zomer van 2022 gestart kan worden met de aanleg. Op termijn kan een tweede partij, Delta Fiber, ook beginnen met aanleggen, omdat zij ook een vergunning hebben gekregen.  

Twee partijen
Op dit moment zijn er twee partijen die glasvezel willen aanleggen, maar de gemeente heeft alleen met E-Fiber een  samenwerkingsovereenkomst afgesloten. E-Fiber is ook degene die als eerste aan de slag mag in de gemeente.

Inmiddels heeft Delta Fiber een vergunning aangevraagd en gekregen voor de aanleg van een eigen netwerk. Op basis van de Telecomwet is er geen reden een vergunning te weigeren, ook niet als er al door iemand anders een netwerk wordt aangelegd. Wel heeft de gemeente als voorwaarde gesteld dat Delta Fiber pas mag beginnen als E-Fiber helemaal klaar is met de aanleg. Dit vanwege de zogeheten graafrust: de gemeente wil voorkomen dat straten en andere plaatsen te snel weer opnieuw open moeten.

De gemeente heeft geprobeerd de twee partijen te laten samenwerken met één aannemer. Dat zou het voor inwoners overzichtelijk houden en minder overlast veroorzaken. Deze poging is helaas gestrand.

Rol van de gemeente
De aanleg van snel internet/glasvezel is een vrije markt. Iedereen mag een campagne starten en kabels in de grond leggen. De gemeente heeft hier géén invloed op. Dit alles gebeurt op basis van de Telecommunicatiewet waarin onder andere deze gedoogplicht voor gemeenten geregeld wordt. Wel kan de gemeente aangeven wat haar wensen, voorschriften en eisen zijn met betrekking tot de aanleg en uitvoering.

Aanbod
De gemeente is geen partij bij een aanbod of in een (mogelijke) overeenkomst tussen aanbieder en bewoner. De gemeente geeft daarin ook geen advies. De overweging voor het afnemen van een dienst is alleen voor de bewoner zelf.

Bron: website gemeente Castricum 

V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 53 minuten geleden
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 3 uur geleden
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20