Afbeelding
Foto: aangeleverd

Hortus Bulborum weer open

Algemeen Limmen

LIMMEN - De historische bloembollentuin Hortus Bulborum in LImmen is weer open. Als gevolg van corona waren de bollen twee jaar lang niet te bewonderen. Boer Tom deed de opening. 

Tom Groot, bekend van de tv-programma’s ‘Boer zoekt vrouw’ en ‘Huis en Tuin’ en diverse publicaties, is zelf tulpenkweker in de kop van Noord-Holland, en dus een expert op het gebied van de bollenteelt. In zijn openingswoord sprak hij onder andere over de mechanisatie en innovatie in het bollenvak. Hij kan op zijn grote bollenvelden plant- en rooimachines inzetten. Op de Hortus is alles tot voor kort met de hand gegaan, omdat het ontwikkelen van een plant- en rooimachine vanwege de kleinschaligheid geen sinecure is geweest. Maar er blijft veel handwerk over voor de vele vrijwilligers. Groot was nog nooit op de Hortus geweest en beloofde dit jaar te komen als de tuin in volle bloei staat.

De museumtuin vindt zijn oorsprong in 1924 als de Limmense tuinbouwleraar Pieter Boschman tulpen gaat verzamelen die beroepstelers commercieel niet meer interessant vinden en die daarom met uitsterven bedreigd worden. Samen met De Mol die een hyacintenverzameling heeft, begint hij in 1928 de Hortus Bulborum. Deze tuin groeit uit tot een collectie met zo’n 4200 soms eeuwenoude tulpen, hyacinten, narcissen, fritillaria’s en krokussen. De oudste bloembol is de ‘Fritillaria Imperialis Prolifera’ uit 1577. Op de tuin staat ook de ‘Zomerschoon’, de tulp die inzet was van de extreme speculatie rond 1635. De Hortus is niet alleen een trekpleister voor het publiek. Amateur- en beroepskwekers gebruiken de museumtuin als genenbank om nieuwe varianten te ontwikkelen.

De Hortus Bulborum ligt aan de Zuidkerkenlaan 23 A in Limmen. De tuin is open t/m 16 mei, op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40