Afbeelding
Foto: Pixabay

Win een nestkastje voor mezen in strijd tegen eikenprocessierups

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Elk haartje kan klachten geven. Maar om hoeveel van die irritante haartjes van de eikenprocessierups gaat het eigenlijk? Wie het juiste antwoord weet of het dichtst in de buurt komt, kan daarmee een nestkastje voor mezen winnen. Want meer mezen is goed tegen de rupsenplaag omdat deze vogels de diertjes graag op het menu hebben.

Met de prijsvraag wil gemeente Castricum inwoners informeren over de brandharen van de rups en hoe de rups op een natuurlijke manier te bestrijden is. De prijs – voor 50 inzenders ligt een nestkastje klaar – kan daaraan bijdragen.

De lente komt eraan. Dat betekent dat de eikenprocessierups weer uit zijn eitje komt kruipen. Deze rups komt de laatste jaren steeds vaker voor. Hij is bedekt met brandharen die voor irritatie kunnen zorgen aan onder meer huid en ogen.

Actief bestrijden
Wethouder Falgun Binnendijk: “We bestrijden deze eikenprocessierupsen actief. We willen voorkomen dat het een grote plaag wordt en bijvoorbeeld recreatiegebieden niet meer aangenaam zijn. Iedereen die een nest ziet, kan dit bij de gemeente melden, dan halen we het weg en vernietigen het. Maar daar lossen we niet alles mee op. De mees is een goede vriend in de strijd, dus die zien we graag in onze gemeente.”

Raad het aantal
De prijsvraag luidt als volgt: Vorig jaar zijn er in Castricum 37 rupsennesten aangetroffen. Hoeveel brandharen hadden al die rupsen in totaal ongeveer?

Stuur het antwoord voor 11 april naar: info@castricum.nl onder vermelding van Prijsvraag eikenprocessierups. De gemeente verdeelt 50 nestkastjes onder de inzendingen die het dichtst bij de eigen berekening zitten. Meedoen kan alleen door inwoners van de gemeente. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Wie een nest aantreft, kan dit melden bij de gemeente. Dat gaat het best via Fixi.nl. Meer informatie over de eikenprocessierups: https://processierups.nu/.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57