Afbeelding
Foto: Hans Peter Olivier

Brandweer vaak in actie voor stormschade

Algemeen Castricum

CASTRICUM - De stormen van de afgelopen week hebben voor flink wat schade gezorgd. Vrijdagmiddag 18 februari rond 16.00 uur kwamen de eerste meldingen van stormschade binnen bij de brandweer. Vanwege de weersverwachting was de kazerne bezet door een aantal vrijwilligers. 

De eerste melding betrof losse platen bij een gevel langs de C.F. Smeetslaan. Omdat er geen huisnummer bekend was, heeft de brandweer een tijdje gezocht maar uiteindelijk niks aangetroffen. Daarna reden de brandweerlieden naar de Beverwijkerstraatweg voor een grote tak over het fietspad. Bij aankomst was deze al verwijderd en stuk gezaagd. Hierna was er een melding van een heleboel losse dakpannen, wat gevaarlijk kan zijn, bij een woning aan het Schulpstet. Deze zijn weer goedgelegd. Daarna werd er doorgereden naar de Zeeweg. Daar was een grote boom over het fietspad richting het strand gevallen. De boom is in stukken gezaagd en aan de kant gelegd. Rond 17.30 uur kwam er nog spoedmelding van een woning aan de Prinses Beatrixstraat. Een deel van een dakkapel kwam los en dreigde op de drukke weg terecht te komen. De vrijwilligers kregen hierbij assistentie van de collega’s uit Alkmaar met hun hoogwerker. De Prinses Beatrixstraat is tijdens de inzet afgesloten geweest voor het verkeer vanwege de veiligheid. Later was er op de Beverwijkerstraatweg nog een reling van een glazen balkon helemaal los komen te zitten. Deze dreigde naar beneden te vallen. Daarom hebben de brandweerlieden de reling losgemaakt en veilig op het balkon neergelegd zodat het gevaar geweken was. 

Vrijdagavond werd de brandweer Castricum weer gealarmeerd, dit keer voor losse zinkdelen aan de Offenbachstraat. Bij aankomst bleek dat de ladderwagen van  brandweer Heemskerk nodig was. Tijdens de aanrijtijd van de ladderwagen heeft een ander deel van de inzetploeg nog delen van een boom verwijderd die aan de Willem de Rijkelaan over de doorgaande weg lag. De ladderwagen van Heemskerk heeft samen met personeel van de tankautospuit het losliggende zinkdeel van het dak verwijderd. Hierna was er nog een stormschade gemeld aan de Geelvinckstraat. Hier was ter plaatse voor de brandweer niks te doen. Daarna was er nog een melding aan de Walstro/ Plantenhove. Daar was een grote boom omgegaan over een voetpad. Deze boom is zaterdagochtend verwijderd door de gemeente. Op de terugweg werd er gezien dat er planken naar beneden waren gekomen bij het nieuwbouwproject Romeo en Julia aan de C.F. Smeetslaan/Doctor de Jonghweg. De planken zijn veiliggesteld. Hierna kon de tankautospuit retour kazerne.

Zaterdagochtend 19 februari ging de pieper opnieuw voor een aantal meldingen van stormschade. De dag begon met een melding op de Walingstuin. Hier hing een boom tegen een schuur aan. De boom is vakkundig verwijderd en bij een woning er tegenover zijn wat losse gevelelementen verwijderd. Na de klus geklaard te hebben, konden de vrijwilligers doorrijden naar het voetpad vanaf de Walstro tussen de hofjes van de Plantenhove in. Daar was een  grote boom omgevallen. De gemeente was echter al bezig om de bomen in kleinere stukken te zagen. Voor de brandweer was er daarom niets meer te doen. Vervolgens kwam een melding vanaf de Leo Toepoelstraat waar een boom in de voortuin om lag en nog twee bomen op scherp stonden. Deze zijn alle drie door de brandweer verwijderd en de gemeente zou de rest van de bomen in de straat later deze week bekijken. Tot slot werd er nog gereden naar verschillende meldingen op de Castricummerwerf, Brakenburgstraat, Tulpenveld en Hyacintenveld waar het ging om dakpannen die gevaar opleverden en een boom die door een aannemer verwijderd moest worden.

Zaterdagmiddag rond 13.30 uur was er weer een melding van stormschade aan de Zeeweg bij de ventweg naar Zorg Specialist Fochteloo. Hier werden met behulp van de hoogwerker van brandweer Alkmaar grote bomen omgehaald samen met loonbedrijf Hes en de brandweer. De helft van de boom was al tegen het gebouw van Fochteloo aangekomen en had veel schade aan het gebouw, hek en speeltoestellen aangericht. Ook was de hele weg geblokkeerd. Voor de veiligheid is besloten in samenwerking met PWN om de hele boom weg te halen.

Zaterdagavond rond 06.30 uur gingen de piepers nog een keer voor een stormschade, maar dit bleek om wateroverlast te gaan. Dit keer aan de Henri Dunantsingel. Tijdens de storm was alle dakbedekking van de dakkapel gewaaid. Dit was zaterdag overdag al verwijderd en met zeilen afgedicht. In één van de zeilen zaten wat scheuren waardoor het water naar binnen kwam bij de hevige regen. De vrijwilligers zijn ongeveer drie uur bezig geweest om het zeil af te dichten en binnen het hele doorweekte plafond te verwijderen en een noodzeil aan de binnenkant te monteren. Ook is de waterstofzuiger ingezet.

Bron en meer foto’s: brandweer Castricum op Facebook

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 19 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00