video

Natuurspeelplaats Montessorischool in gebruik

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Je kunt het speelkwartier doorbrengen op een stenig schoolplein of op de Natuurspeelplaats: een plek met bomen, planten en speelattributen die daar goed bij passen. Leerlingen van de Montessorischool Castricum kunnen in de schoolpauzes hun hoofd leegmaken in een groene omgeving vol uitdagingen. De eerste fase van dit project is afgerond en dat werd gevierd samen met wethouder Ron de Haan van Onderwijs. Leerlingen namen met de wethouder een loopbrug in gebruik.

Het project is een samenwerking tussen school en gemeente. Schooldirecteur Emé Jonkman: “Het grasveld dat aan ons plein grenst, is van de gemeente. Het idee kwam van ouders. School en ouders vroegen de gemeente of we hier niet gezamenlijk iets mee konden doen. We willen allemaal vergroenen en zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Het resultaat is dat de kinderen zich tijdens pauzes en voor schooltijd kunnen uitleven in een gebied waar de natuur voorop staat. Te zien zijn een heuvel met een ‘kasteeltoren’, een wadi met loopbrug en een creatief gemetselde zitmuur. De natuurspeelplaats geeft alle mogelijkheden tot bewegend en ontdekkend leren. De school gaat voor verdere aanleg en onderhoud ook samenwerken met het Clusius College.

De Natuurspeelplaats is openbaar, ook kinderen uit de buurt kunnen hier spelen. Omwonenden zijn dan ook betrokken bij dit project en reageerden enthousiast. Ook de BSO van Forte Kinderopvang maakt gebruik van de speelplaats.

Scholen vergroenen
Wethouder Binnendijk: ”We hebben in ons groenbeleid geld gereserveerd voor het vergroenen van schoolpleinen. De Montessori is de eerste, elk jaar kan een andere school in aanmerking komen. We gaan voor groei en bloei en veel variatie. Fijn voor spelende kinderen maar ook voor bijvoorbeeld de insectenwereld. Daarom zijn we heel blij dat de school bij ons aanklopte en werken we graag mee.”

De gemeente geeft subsidie voor de beplanting. School en gemeente hebben afspraken met elkaar gemaakt over het beheer en onderhoud van het terrein en de speeltoestellen.

Volgend jaar planten
De Natuurspeelplaats is ontworpen door De Twee Heren, een bedrijf dat zich bezighoudt met het natuurlijk en duurzaam inrichten van buitenruimten. Het richt zich vooral op stadsnatuur en natuurspeeltuinen.

De speelplaats is nog niet af: de beplanting volgt nog. De basis is nu gelegd: een natuurlijke ondergrond met hoogteverschillen. De speeltoestellen van de school zijn inmiddels geplaatst. Er zijn ook plannen voor onder meer een pannaveldje en een waterpomp. Daarvoor gaat de Montessorischool fondswervingsacties houden.

Met het bouwen van een roze blokkentoren werd de speelplaats in gebruik genomen.
Afbeelding
Afbeelding