Logo uitkijkpost.nl
Boswachter Daan voor bezoekerscentrum De Hoep.
Boswachter Daan voor bezoekerscentrum De Hoep. (Foto: aangeleverde foto)
Regio

Jongste boswachter Noordhollands Duinreservaat haalt landelijk nieuws

REGIO - De afgelopen weken haalde boswachter Daan Bijman het landelijke nieuws: hij had de Cursorius Cursor gespot, een renvogel uit Afrika die niet in Nederland thuishoort. Bovendien kon hij de renvogel bijna aanraken: de vogel landde pardoes naast hem op de stuifzandvlakte in Bergen. Gelukkig had Daan zijn camera mee om de bijzondere vogel, die hoog op zijn witte poten staat en een kromme snavel heeft, te fotograferen. 

“Verrassend dat hij naast mij landde, dat doen vogels nooit en ik herkende deze soort ook niet”, aldus Daan die er nog beduusd van is. Vogelaars uit het hele land stroomden toe, voordat de boswachters het wisten stonden er honderden vogelaars voor hun neus die per excursie naar de renvogel werden geleid om te voorkomen dat ze buiten de gebaande paden traden. De media kwamen daar nog eens bij.

Een leven lang in bos en duin
De 24-jarige Daan Bijman is de jongste boswachter van het Noordhollands Duinreservaat, misschien wel de jongste boswachter van Nederland. Na zijn studie toegepaste biologie stuitte hij op de vacature boswachter bij PWN. Hij werd uitgekozen uit honderd andere sollicitanten. “Ik kwam hier al van jongs af aan en ken dit gebied op mijn duimpje. Mijn oma en opa wonen namelijk aan de rand van het duin. Toen ik ouder werd fotografeerde ik graag vogels, ook dat deed ik in het Noordhollands Duinreservaat”, aldus Daan. Boswachter worden spookte altijd al door zijn hoofd en in 2019 verwezenlijkte hij zijn droom.

“Hallo boswachter, wilt u mijn duinkaart zien?”, vraagt een dame beleefd. Boswachter Daan gelooft het wel en vertelt dat hij nog veel meer taken in zijn portefeuille heeft. Hij geeft bijvoorbeeld voorlichting en educatie in de tentoonstellingsruimten en monitort de projecten in het duin. Ook onderhoudt hij terreinen, bijvoorbeeld landgoed Marquette, en is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van de banken op het terrein.

Boswachter in hart en nieren
Iedere dag fietst of loopt hij in zijn groene pak door het gebied waar hij is ingeroosterd. Een boswachter is een BOA en hij mag dus ook bekeuren. “Het nieuwe publiek lijkt vaker niet op de hoogte te zijn van de regels; als zij buiten de paden lopen of de hond los hebben ga ik liever het gesprek aan”, aldus Daan. Ook als hij vrij is en een collega een leuk plantje of een bijzondere vogel ziet, gaat hij toch even zijn gebied in, weliswaar wederom in het groen. “Ik kan het dan niet laten om mensen terug naar het looppad te sturen of iemand te aan te spreken wiens hond niet is aangelijnd. Mijn vriendin wil niet eens meer met me mee”, glimlacht Daan, die 24/7 in hart en nieren boswachter is.

PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.500 hectare duingebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat. Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

De Noord-Hollandse duinen zijn onmisbaar in de drinkwatervoorziening. PWN zorgt ervoor dat de duinen gezond blijven en houdt de rijkdom aan flora en fauna in het duin in stand. “Het één kan niet zonder het ander. Het infiltratiegebied bij Castricum, waar water uit het IJsselmeer wordt gewonnen door PWN, is een belangrijk gebied voor onze wintergasten zoals wilde ganzen en grote zaagbekken”, vertelt Daan. Als je meer wilt weten over hoe drinkwater en natuur elkaar versterken, ben je van harte welkom op de tentoonstelling in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.

Meer berichten