Afbeelding
Foto: Pixabay

Jongeren steeds vaker geronseld als geldezel

Algemeen Regio

REGIO - Criminelen ronselen steeds vaker jongeren om illegaal verkregen geld wit te wassen of illegale geldtransacties uit te voeren. De jongeren dienen hierbij als geldezel. Een geldezel sluist via zijn eigen bankrekening geld door van criminelen en krijgt daar een vergoeding voor. De geldezel staat zijn bankpas af, waarna het geld overgemaakt wordt en de echte crimineel gestolen bedragen contant kan opnemen.

Jongeren worden geronseld met een verhaal dat ze op een makkelijke manier geld kunnen verdienen. Vaak gebeurt dit via social media of via rechtstreeks contact op schoolpleinen en hangplekken. Een geldezel ben je in één simpele stap: Je hoeft er alleen je bankrekening of bankpas voor beschikbaar te stellen, zodat de oplichter de criminele geldtransacties kan uitvoeren.

Snel geld verdienen zonder problemen? Het is vaak te goed om waar te zijn!
De vaak jonge geldezels worden gevangen in een web van strafbare feiten zoals witwaspraktijken, oplichting en/of fraude. Hier zijn zij zich niet altijd bewust van. De pakkans voor de geldezels is groot, terwijl de echte criminelen buiten schot blijven. Ook worden de geldezels verantwoordelijk gesteld voor de schade. Geldezels zijn strafbaar en bij een veroordeling kan het verstrekkende gevolgen hebben. Met een strafblad krijg je meestal geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), wat het vinden van een baan weer bemoeilijkt. Omdat veroordeelde geldezels op een zwarte lijst komen te staan, kunnen ze geen bankrekening meer openen of een hypotheek afsluiten.  

In gesprek met je kind
Het is dus belangrijk om als ouder of wettelijke voogd het gesprek met je kind aan te gaan over dit fenomeen. Kinderen dienen te beseffen dat makkelijk geld verdienen niet bestaat. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Geef je kind voorlichting over de gevolgen en houd de bankrekeninggegevens van je kind in de gaten. Stel voor je kind een pinlimiet in, zodat de verleiding er niet is. Is je kind betrokken als geldezel? Stort het geld zo snel mogelijk terug, als dat nog mogelijk is. Informeer de bank en maak melding bij de politie via 0900-8844.  

Meer informatie
Weten welke vormen van fraude er zijn? Ga naar de website veiligbankieren. Wilt u weten wat u kunt doen als criminelen uw kind misbruiken als geldezel? Deze informatie vindt u op de website van slachtofferhulp. Voor jongeren is er de website vraag het de politie (zoek op geldezels).

Bron: Gemeente Castricum.

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 12 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01