Logo uitkijkpost.nl
<p>Met korte snelle bochten is het circuit een uitdaging voor de coureurs. </p>

Met korte snelle bochten is het circuit een uitdaging voor de coureurs.

(Foto: aangeleverd)
Limmen

Grand Prix van Limmen

LIMMEN - Heel Limmen heeft er ruim een jaar op moeten wachten, maar komend weekend is het zover en staat Limmen in het teken van de Grand Prix. Met een groep vrienden organiseerde Mark Bonne jaren de kermisrun in het dorp. Die wordt inmiddels door anderen georganiseerd, maar de vrienden vinden het nog steeds leuk om iets moois voor het dorp te organiseren. Met de opkomst van de Formule 1, mede door het succes van Max Verstappen en de terugkeer van de Formule 1 naar het circuit in Zandvoort, ontstond het idee om een stratencircuit te organiseren. En zo geschiedde.

Oorspronkelijk stond het evenement gepland in mei 2020, maar dit kon vanwege corona niet doorgaan. Ook een tweede datum moest worden losgelaten, maar drie keer is scheepsrecht en op 2 en 3 oktober gaat het dan toch echt gebeuren. Dat de Grand Prix van Limmen leeft blijkt wel uit het feit dat er maar liefst 600 aanmeldingen binnenkwamen. Mark Bonne vertelt: “Er zijn 200 plaatsen beschikbaar voor de individuele rijders, dus we hebben echt moeten loten. Daarnaast doen er 40 bedrijfsteams mee. Heel leuk en niet geheel onbelangrijk”, aldus Mark. “Want het evenement is leuk maar de organisatie kost veel geld, dus sponsoring was echt nodig. Bedrijven konden een bocht kopen en zo rijden de coureurs bijvoorbeeld door de Piet Zonneveld bocht, de Eet Bar Lekker bocht, de Ed van Stralen bocht, de Van der Steen bocht en de Locascicade. Te leuk toch?” aldus een enthousiaste Mark. “Voor de ongelukkigen die zijn uitgeloot, maar ook voor racers onder de 16 jaar staat er dankzij Zandbergen Transport een simulatieracewagen. Hier kun je je tijdens het weekend voor opgeven en toch een ‘rondje racen’.”

Het draagvlak is groot, zowel bij de gemeente, omwonenden, het bedrijfsleven en natuurlijk alle vrijwilligers zonder wie dit evenement niet zou kunnen plaatsvinden. Al in een vroeg stadium werden omwonenden ingelicht en uiteraard wordt er alles aan gedaan om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Wel zijn er gedurende de races natuurlijk wat straten afgezet, want de veiligheid staat voorop. Daarom is er bijvoorbeeld vorige week woensdag ook al een vrijwilligersavond geweest, waarop de vrijwilligers zijn gebriefd over hun taken en de veiligheid. 

Net echt
Net zoals bij de ‘echte’ Formule 1 zijn er op zaterdag kwalificaties en op zondag worden de finales gereden. Ieder uur worden er vijf heats gereden; een heat duurt 10 minuten. Een keer per uur rijdt de Van der Steen safetycar over het circuit, onder andere om ervoor te zorgen dat mensen kunnen oversteken op de vooraf vastgestelde oversteekplaatsen. De vijf snelste tijden van iedere poule die op zaterdag worden gereden gaan door naar de finale op de zondag.

Het stratencircuit in Limmen is uniek in de kartwereld vanwege zijn lengte en de start–stopstrategie in de pit-lane. “Vooral de lengte van het circuit vormde nog even een uitdaging”, zegt Mark lachend. “Maar mede dankzij GP Groot is dat helemaal in orde gekomen.” 

Het belooft een prachtig weekend te worden in het Monaco van de regio. Iedereen is er klaar voor om er een mooi evenement van te maken. En natuurlijk is er de mogelijkheid om gezellig na te praten over de race en wordt er bij Eet Bar Lekker een feestje van gemaakt. Mark: “We zijn er helemaal klaar voor en we hebben er ontzettend veel zin in. Het is nu alleen nog hopen dat het droog blijft!”

Voor meer informatie www.grandprixlimmen.nl.

Meer berichten