Logo uitkijkpost.nl
Foto: Hans Peter Olivier
Castricum

Brandweer in actie voor o.a. oefening bij school, liftopsluiting en vissen in nood

CASTRICUM - Het brandweernieuws van maandag 30 augustus tot en met zondag 5 september.

Grote oefening bij basisschool
Dinsdagavond 31 augustus heeft de brandweer een grote oefening gehouden bij basisschool Visser ‘t Hooft aan de Kemphaan. Ter afleiding werd de eerste brandweerwagen naar een buitenbrand op de Heemstederweg gestuurd. Ondertussen kwam er een automatische brandmelding binnen van de school. In eerste instantie werd hier een andere wagen heen gestuurd, maar al snel werd duidelijk dat er twee wagens nodig waren en werd er opgeschaald naar ‘middelbrand’. Er was brand in meerdere lokalen en de rook kwam op meerdere plekken uit het gebouw. Ook bleken er dertien slachtoffers te zijn die door de brandweerlieden uit de school moesten worden gehaald. De doelen van de oefening waren onder andere communicatie, lopen met ademlucht en het ventileren van de lokalen vol met rook. De brandweer bedankt de directie van de school voor het beschikbaar stellen van de oefenlocatie. Heeft u ook een ruimte waar ze een keer mogen oefenen? Laat het de brandweer dan weten. Ook de aanwezigen die de slachtoffers speelden worden bedankt voor hun inzet.

Rookmelder
In de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 september  ging om 01.40 uur de pieper voor een rookmelder op de Rooseveltlaan. De bewoners deden niet open, waardoor er zorgen waren of ze niet onwel waren geworden. In eerste instantie is aan de voorkant van de woning gemeten op eventuele koolmonoxide. Hier kwamen geen verhoogde waardes uit. In overleg met de politie is daarom de woning aan de achterzijde betreden. In de woning werd een defecte rookmelder aangetroffen. De bewoners bleken achteraf niet thuis te zijn. Denk eraan om uw rookmelders op tijd te vervangen voor uw eigen veiligheid.

Persoon en hond vast in de lift op het station
Vrijdagmiddag 3 september ging de pieper rond 12.20 uur voor een liftopsluiting bij het station. In een van de liften bleken een persoon en een hond al 20 minuten vast te zitten. Zij zijn uit de lift bevrijd en hebben wat water gekregen vanwege de oplopende temperatuur.

Afhijsing Oosterweide
Zaterdagavond 4 september heeft de brandweer om 22.53 uur de collega’s van de ambulancedienst met spoed geholpen bij een woning aan de Oosterweide. Het klusje werd geklaard samen met de ambulancedienst en de ladderwagen van Brandweer Heemskerk. Dit omdat een bewoner naar buiten moest worden gehesen en met spoed naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

Vissen in nood
Zondagmiddag 5 september werden de brandweerlieden rond 17.00 uur gealarmeerd voor een dier te water aan de Hendrik Casimirstraat. De vissen in de grote vijver hadden een gebrek aan zuurstof waardoor ze kunnen overlijden. Door de vrijwilligers is van twee kanten het water uit de vijver gepompt en terug erin gespoten. Hierdoor komt er meer zuurstof in. Volgens buurtbewoners was een van de zogeheten duikers verstopt. Dit zou een mogelijke oorzaak zijn van het zuurstoftekort. Aangezien het niet de eerste keer is, zal de verantwoordelijke instantie worden gevraagd om het probleem structureel op te lossen.

Bron en foto: brandweer Castricum op Facebook.

Meer berichten