Logo uitkijkpost.nl
v.l.n.r: TOON, kunstenares Anja Jonker, conservator Yvonne Pieters en burgemeester Mans
v.l.n.r: TOON, kunstenares Anja Jonker, conservator Yvonne Pieters en burgemeester Mans (Foto: aangeleverd)
Bakkum

Bakkum als voorheen weer een Schelpenvissersdorp

BAKKUM - Onder ruime belangstelling van publiek en met inachtneming van gepaste afstand is vrijdagmiddag 27 augustus om 16.00 uur door burgemeester Mans van Castricum op het Schulpersplein in het centrum van Bakkum, het Schelpenvissersbeeld Toon onthult. Daarmee wordt de geschiedenis van het dorp in ere hersteld en weer levend gemaakt   De naam Toon is een verwijzing naar Toon Lute (1888) een van de laatst actieve schelpenvissers in het dorp. Over enige tijd zal het beeld nog worden voorzien van een QR code, waarmee digitaal een nadere toelichting kan worden gevonden. 

Rond 1900 woonden en werkten om het Schulpersplein ruim 100 mensen, die met het vangen, vervoeren en verwerken van schelpen uit de Noordzee hun brood verdienden. Langs de hele Noordzeekust en de voormalige Zuiderzeekust werd het beroep van schelpenvisser al honderden jaren uitgeoefend. De schelpen werden op kar met paard van het strand naar het Stet gebracht, overgeladen op platte schuiten en vervoerd naar de kalkovens, zoals in Akersloot (thans in het Zuiderzeemuseum). Het was een hard bestaan en men verdiende er weinig mee. Na de Tweede Wereldoorlog verdween het schelpenvissen langs de kusten en sindsdien is er sprake van een uitgestorven beroep. 

Het plaatselijke Shanty- en Folksongkoor de Skulpers (=spreektaal voor schelpenvissers) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en nam al in 2017 het initiatief tot een schelpenvissersbeeld. Dit als ode aan het oude inmiddels verdwenen beroep van schelpenvisser.  Met medewerking van de Gemeente Castricum met een vergunning en subsidie, alsmede vele donaties van bedrijven en particulieren, werd er geld ingezameld voor de realisatie van het plan.  

De Castricumse kunstenares Anja Jonker heeft, op basis van een ets van de schilder Jozef Israëls uit het Stedelijk Museum in Amsterdam, een traditionele en herkenbare Schelpenvisser van klei en 1,5 meter hoog kunnen creëerden. Van dit beeld is een mal gemaakt waarmee gieter Oscar Paane uit Heerhugowaard het uiteindelijke beeld heeft gegoten van gewapend zwart kunststof met een brons look uitstraling. Van het creëren van het beeld is een film ‘The making of’ gemaakt die te zien is op Castricum TV.  Met het beeld is het cultuurhistorisch besef van het dorp verrijkt en een nieuwe toeristische trekpleister ontstaan.

Meer berichten