v.l.n.r: TOON, kunstenares Anja Jonker, conservator Yvonne Pieters en burgemeester Mans
v.l.n.r: TOON, kunstenares Anja Jonker, conservator Yvonne Pieters en burgemeester Mans Foto: aangeleverd

Bakkum als voorheen weer een Schelpenvissersdorp

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Onder ruime belangstelling van publiek en met inachtneming van gepaste afstand is vrijdagmiddag 27 augustus om 16.00 uur door burgemeester Mans van Castricum op het Schulpersplein in het centrum van Bakkum, het Schelpenvissersbeeld Toon onthult. Daarmee wordt de geschiedenis van het dorp in ere hersteld en weer levend gemaakt   De naam Toon is een verwijzing naar Toon Lute (1888) een van de laatst actieve schelpenvissers in het dorp. Over enige tijd zal het beeld nog worden voorzien van een QR code, waarmee digitaal een nadere toelichting kan worden gevonden. 

Rond 1900 woonden en werkten om het Schulpersplein ruim 100 mensen, die met het vangen, vervoeren en verwerken van schelpen uit de Noordzee hun brood verdienden. Langs de hele Noordzeekust en de voormalige Zuiderzeekust werd het beroep van schelpenvisser al honderden jaren uitgeoefend. De schelpen werden op kar met paard van het strand naar het Stet gebracht, overgeladen op platte schuiten en vervoerd naar de kalkovens, zoals in Akersloot (thans in het Zuiderzeemuseum). Het was een hard bestaan en men verdiende er weinig mee. Na de Tweede Wereldoorlog verdween het schelpenvissen langs de kusten en sindsdien is er sprake van een uitgestorven beroep. 

Het plaatselijke Shanty- en Folksongkoor de Skulpers (=spreektaal voor schelpenvissers) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en nam al in 2017 het initiatief tot een schelpenvissersbeeld. Dit als ode aan het oude inmiddels verdwenen beroep van schelpenvisser.  Met medewerking van de Gemeente Castricum met een vergunning en subsidie, alsmede vele donaties van bedrijven en particulieren, werd er geld ingezameld voor de realisatie van het plan.  

De Castricumse kunstenares Anja Jonker heeft, op basis van een ets van de schilder Jozef Israëls uit het Stedelijk Museum in Amsterdam, een traditionele en herkenbare Schelpenvisser van klei en 1,5 meter hoog kunnen creëerden. Van dit beeld is een mal gemaakt waarmee gieter Oscar Paane uit Heerhugowaard het uiteindelijke beeld heeft gegoten van gewapend zwart kunststof met een brons look uitstraling. Van het creëren van het beeld is een film ‘The making of’ gemaakt die te zien is op Castricum TV.  Met het beeld is het cultuurhistorisch besef van het dorp verrijkt en een nieuwe toeristische trekpleister ontstaan.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 18 uur geleden
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57