Logo uitkijkpost.nl
Eén van de inzendingen: De Schulpvaart
Eén van de inzendingen: De Schulpvaart (Foto: Karin Cijsouw)
Regio

Breng een ‘ode aan het Oer-IJ landschap’

REGIO - Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bedenkt elke twee jaar een thema om aandacht te vragen voor een onderwerp waarmee Nederland zich onderscheidt. Voor 2021 is dat ‘Ode aan het Landschap’ geworden. Daarbij gaat het vooral om de schoonheid en de gevarieerdheid van het buitengebied, maar is er ook oog voor bedreigingen en teloorgang. Met uiteenlopende initiatieven in het hele land wordt daar op ingespeeld. 

De Stichting Oer-IJ, die in onze regio de bijzondere kwaliteiten en kwetsbaarheid  van het landschap onder de aandacht brengt van bewoners en bezoekers, doet ook mee en werkt aan de organisatie van diverse eigen activiteiten. Met nieuwe fietsroutes, speciale excursies en een wedstrijd waarvoor het publiek wordt uitgenodigd een orde te brengen aan het Oer-IJ landschap door mee te doen aan een schrijf-, fotografie of schilderwedstrijd.  

Schrijf een verhaal, maak een kunstwerk of leg het landschap vast met een foto  
De Stichting roept het publiek op ook zelf in actie te komen, op pad te gaan en zich te laten inspireren door het thema toegespitst op het Oer-IJ landschap. Foto’s, tekeningen, schilderijen, verhalen, gedichten, liedteksten; alle tastbare creatieve uittingsvormen lenen zich voor ‘een ode aan het landschap’. Een jury beoordeelt de inzendingen en voor de winnaars zijn er leuke prijzen beschikbaar. Meedoen kan tot 15 september.

Deelname staat open voor iedereen en de opdracht  wordt ruim geformuleerd. Het gaat in feite om alles in de buitenruimte. Het landschap als samenspel van natuur, cultuur en economie. Op de ene plek (zoals in de duinen) spelen natuurlijke processen een dominante rol, op andere locaties is dat de historie (denk aan oude dijken of monumenten) en ook de actualiteit kan dominant zijn in het landschap, zoals met infrastructuur en stedelijke uitbreiding. Er zijn veel invalshoeken te bedenken.  

De bedoeling is met de inzendingen een expositie samen te stellen, die later dit jaar op verschillende publiek toegankelijke locaties in de regio te zien zal zijn. Schrijvers van korte verhalen en gedichten krijgen dan de gelegenheid die voor te lezen op daarvoor georganiseerde Oer-IJ bijeenkomsten. Alle inzendingen zijn straks  op deze website terug te vinden. Elke categorie heeft een eigen jury en eigen prijswinnaars.  De makers van de meest geslaagde inzendingen worden uitgenodigd  voor een speciale een Oer-IJ excursie voor twee personen, voor nummer twee is er een Oer-IJ Atlas en de derde prijswinnaars krijgen een waardebon van 30 euro.

Kijk voor meer informatie op https://www.oerij.eu/ode-aan-het-landschap/hoe-mee-te-doen/

Bron en foto: Oer-IJ

Meer berichten