Logo uitkijkpost.nl
Foto: Erik Boschman via Gemeente Castricum op Facebook
poll Castricum

GFT-bak niet vaker geleegd (update)

CASTRICUM - Het is lastig om je gft-container schoon te houden in de zomerperiode. Veel reacties op de Facebookpagina’s “Je bent Castricummer als...” en die van gemeente Castricum waren dan ook niet van de lucht toen het onderwerp ter sprake kwam. Meerdere mensen vertelden overlast te ervaren door stank en vliegen, anderen hadden geen problemen. 

De gemeente laat op haar Facebookpagina weten de GFT-bak niet vaker te gaan legen. “Het inplannen van het inzamelschema van de rolcontainers is strak georganiseerd en niet makkelijk om te gooien. Voor extra rondes is geen extra wagen of personeel voorhanden”, aldus de gemeente. Eind 2021 gaat de gemeente evalueren of dit voor 2022 (iets) anders moet. Ze hebben van veel inwoners ideeën en suggesties gehad, die nemen ze ook mee in de evaluatie. 

Tips van de gemeente
Gemeente Castricum geeft wat tips om de gft-container toch zo schoon mogelijk te houden:
- Stank ontstaat vaak door vocht. Leg onderin de bak een paar oude kranten of stro zodat het vocht wordt opgenomen. Ook helpt het om de bak op een kiertje te zetten, zodat het vocht kan verdampen.
- Stop vlees- en visresten in afsluitbare, maar composteerbare zakken. Schillen kunnen los in de bak.
- Maden houden niet van de geur van lavendel of hedera (klimop), dus hang een paar takjes van een van die planten in je bak. Toch last van maden? Vogels komen op maden af. Zet de gft-container open en de vogels hebben een lekkere snack. Of druppel wat essentiële pepermunt- of lavendelolie (100% puur) op de rand van de rolcontainer.
- Zet je container, indien mogelijk, op een zo koel mogelijke plek, uit de zon.
- Laat tuinafval, zoals gras, een dagje drogen voordat je het in de bak doet.
- Er zijn bedrijven die je gft-container voor je kunnen schoonmaken. Of maak elke keer na het legen je gft-container schoon.

(Bron en foto: gemeente Castricum op Facebook)

Geef je mening in onze poll!
Het invullen is anoniem en je kunt meteen de resultaten zien.

Vind je dat de GFT-bak vaak genoeg geleegd wordt?

Ja

Nee

Geen mening/ niet van toepassing

Op onze Facebookpagina kun je je mening toelichten of tips geven.

Update
Donderdag 21 juli heeft gemeente Castricum op haar Facebookpagina gereageerd naar aanleiding van de vele reacties onder hun eerdere bericht.

“We snappen de irritaties over de overlast van gft-afval bij zomerse temperaturen heel goed. We hebben alle reacties gelezen. Daarom ter aanvulling:
- Bij het opstellen van het afvalinzamelrooster is aan heel veel gedacht. Elke andere aanpak had ook zijn negatieve gevolgen gehad. Dat hebben we allemaal moeten afwegen. Dat er geen ideale situatie uitrolt, is inderdaad heel vervelend.
- Extra inzet van personeel en wagens lijkt de beste oplossing. Maar ons personeel, extern personeel en huisvuilwagens worden in deze zomerperiode al maximaal ingezet.
- Vandaar de tips om de gft-container schoon te houden in de zomerperiode. En de belofte dat we dit eerste jaar van het nieuwe systeem binnenkort grondig gaan evalueren. Daarin nemen we ook ervaringen, wensen en reacties van onze inwoners mee”, aldus gemeente Castricum op Facebook.

Meer berichten