Logo uitkijkpost.nl
<p>Museumgemaal 1879 in Akersloot.</p>

Museumgemaal 1879 in Akersloot.

(Foto: aangeleverd)
Akersloot

Maandelijks Oer-IJ ommetje vanuit Gemaal Akersloot hervat

AKERSLOOT - De ommetjes op de eerste zondag van de maand met een Oer-IJ gids rond het Gemaal 1879 in Akersloot worden zondagmiddag 1 augustus weer opgepakt. Het vertrek staat gepland voor 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De deelname kost 2 euro (voor het Museumgemaal). 

Binnen een korte afstand van het gemaal bij De Die en de Sluisbuurt valt veel te vertellen over de grote variatie aan landschappen op deze locatie; van strandwal en strandvlakte tot veenpolders en krekenstelsel. Bij Klein Dorregeest zijn sporen gevonden van de oudste bewoning in de regio, zo’n 5.000 jaar oud. 

Oer-IJ gidsen zijn elke zondagmiddag te vinden op de zolder van het Museumgemaal in Akersloot, waar ze vragen beantwoorden over de ontstaan- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ landschap.

Op 11 en 12 september worden in het kader van de Nationale Monumentendagen ook fietstochten georganiseerd die bij het gemaal vertrekken. Daarbij stemmen de Oer-IJ gidsen hun verhaal af op het thema voor dit jaar ‘Mijn Monument is jouw Monument’. De fietsexcursie duurt ongeveer twee uur. Gestart wordt om elf uur en om twee uur. Mede in verband met de coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. Geef daarbij aan naar welke dag en tijdstip de voorkeur uitgaat. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Opgave per mail naar info@oerij.eu.

In het gemaal zelf is zomers een wisselexpositie te zien; t/m zondag 25 juli glaskunst van de gezusters Tiny van der Velsen-Bakkum en Nel Kaandorp-Bakkum. Van zondag 1 augustus t/m zondag 26 september schilderijen van Sjoerd Duin in combinatie met beelden van Han Duin. Ook kan de oude elektrisch aangedreven vijzel worden bekeken. Meer info: www.gemaal1879.nl.

Meer berichten