Logo uitkijkpost.nl


video Akersloot

Leerzame oefening brandweer Akersloot en scouting

AKERSLOOT/ UITGEEST - Maandagavond 12 juli werd er een bijzondere brandweeroefening uitgevoerd. Op initiatief van Scouting Akersloot en Scouting Uitgeest werd er in samenwerking met brandweer Akersloot een brandje gecreëerd op een vlot in het Uitgeestermeer. 

De Akersloter blusboot ligt doorgaans vaarklaar in de haven van Akersloot. “De reden is dat we dan snel ter plaatse kunnen zijn”, vertelt bevelhebber Paul Kaandorp van Brandweer Akersloot. “In de zomer gebeurt het vaker dat de brandweer het Uitgeestermeer op moet. Dit gebeurt altijd met een volledige bezetting, bestaande uit zes man: de schipper, de bevelvoerder en een viertal manschappen. Dit kan zijn vanwege een brandmelding, maar ook bij motorpech. Op jaarbasis is dat ongeveer dertig keer. Indien noodzakelijk varen we ook uit richting de Zaanstreek als ondersteuning.”

Scenario
De leden van Scouting Uitgeest en Akersloot zijn deze week op kamp in de regio en bedachten een spannende oefening als onderdeel van hun activiteiten. In overleg werd het dus een brandoefening. Bevelhebber Roeland Eijpe: “Vanaf de A9 was er rook te zien. De ‘brandmelding’ kwam vanuit de meldkamer van de A9. Op dat moment wisten we alleen dat er iets gaande was bij het Uitgeester recreatiestrandje op Dorregeest. Hierop zijn we ervan uitgegaan dat mogelijk een van de huisjes die daar staan in brand stond. Onderweg naar de locatie ontvingen we bericht dat het een boot betrof waarop brand was ontstaan. Paul vult aan: “Het was ons op dat moment niet bekend of er personen op het water aanwezig waren. Even later kregen we te horen dat het om een tiental kinderen ging en een brandend vlot. Prioriteit voor ons was koppentellen. De tien kinderen zijn aangetroffen en ‘veiliggesteld’.

Roeland: “Uiteraard zou In een echte situatie iedereen in paniek raken. Los van de redding is het zaak om rustig te reageren, troost te bieden en te zorgen voor achtervang door middel van een ambulance. Belangrijk dat de vertrouwde bekende personen ook aanwezig zijn om de eerste troost te bieden. In dit geval de leiding van Scouting Uitgeest.”

Of de kinderen dit avontuur spannend vonden? “De redding was cool en supertof”, luidde het unaniem. Het was in ieder geval een leerzaam onderdeel van het kampavontuur. Zowel voor de scouting als voor de brandweer.

Video: OSU RTV

Meer berichten