Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Castricum

Iepziekte

CASTRICUM - Ieder jaar, aan het einde van het voorjaar als de temperaturen stijgen, worden er iepen ziek door iepziekte. Ook dit jaar hebben we te maken met zieke iepen. Het beperkt zich niet tot specifieke locaties, zieke iepen komen je overal tegen. Helaas tast de ziekte ook oude, monumentale iepen aan. Omdat er niet of nauwelijks echte maatregelen zijn te treffen, verliezen we hiermee mooie oude bomen in onze gemeente.

Bomen kunnen ziek worden en ernstig ziek ook helaas. Iedere boomsoort kent zijn eigen ziekte. Zo heeft de wilg last van de watermerkziekte, kan een kastanjeboom last krijgen van de kastanjebloedingsziekte en hebben we bij de iep dus te maken met de iepziekte.

Wat is iepziekte?
De iep is een oer-Hollandse boom, letterlijk en figuurlijk vergroeid met ons Nederlandse landschap. Je vindt ze in vele soorten en maten door heel Nederland. Helaas worden veel soorten jaarlijks aangetast door de iepziekte. De iepziekte is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die de infectie (schimmel) meeneemt naar de bomen en zo de boom infecteert. Als reactie op de schimmel, die in de sapstroom terechtkomt, sluit de boom de sapstroom af en begint zo langzaam af te sterven. Je kunt de iepziekte herkennen aan de bladeren, deze worden geel en bruin in het voorjaar. De iepziekte is een zeer besmettelijke ziekte en kan ook door onderling contact van de wortels via de grond verspreid worden.

Wat is er aan te doen?
Een zieke iep kan niet meer behandeld worden. De meeste Iepen gaan uiteindelijk dood aan deze schimmelinfectie. Omdat het een zeer besmettelijke ziekte is, worden zieke Iepen zo snel mogelijk verwijderd. Het hout wordt afgevoerd en verwerkt op een manier waardoor de schimmel en iepspintkever niet verder verspreid kan worden. Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen. De wetenschap en boomkwekers zijn voortdurend op zoek naar soorten iepen die niet aangetast worden door iepziekte.

Nieuwe bomen
Zieke iepen worden door de gemeente zoveel mogelijk vervangen door nieuwe bomen. Dat zal niet altijd op dezelfde locatie kunnen, er wordt dan gezocht naar alternatieven.

Bron: gemeente Castricum

Meer berichten