video

Opgepast, brandhaargevaar!

Algemeen Castricum

CASTRICUM – Dat Hans Huisman al meer dan 20 jaar dé specialist is als het gaat om boom- en tuinonderhoud in Castricum en omgeving is bij velen al bekend. Sinds 2017 heeft Hans zich ook gespecialiseerd in het grondig en vakkundig bestrijden van de eikenprocessierups. Met een speciale stofzuiger worden de nesten opgezogen en afgevoerd volgens een voorgeschreven protocol. Huisman boomverzorging is gecertificeerd door Praktijk Centrum Bomen en expert op het gebied. 

“Normaal ontwikkelen de rupsen in mei en juni vervelende brandharen, maar door het koude voorjaar krijgen ze deze nu pas”, vertelt Hans. “De rupsen kwamen begin deze eeuw alleen nog voor in het zuiden van Nederland, maar ze worden nu ook steeds vaker in Noord-Holland aangetroffen. Ik heb de afgelopen jaren al veel nesten verwijderd in Castricum, Heemskerk en Uitgeest”, vervolgt Hans. “Maandag 5 juli nog heb ik maar liefst 41 nesten verwijderd bij het Uitgeestermeer. Het is belangrijk dat het gemeld wordt als een nest wordt aangetroffen, want de rupsen kunnen voor veel problemen zorgen. Als de boom op gemeentegrond staat kan dit bij de gemeente worden gemeld. Het nest door een professional laten verwijderen is de enige juiste oplossing.”


Foto: Devin Huisman

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Elke rups krijgt zo’n 700.000 brandharen die bijvoorbeeld door de wind op mensen en dieren terecht kunnen komen. Die brandharen hebben weerhaken en kunnen hevige jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. De klachten kunnen wel twee weken aanhouden. De brandharen kunnen nog jaren in de omgeving aanwezig blijven en voor gezondheidsklachten zorgen. Als een nest niet verwijderd wordt, zorgt dat voor een vervijfvoudiging van het aantal rupsen in het volgende jaar.


Foto: Hans Huisman

Als een nest van de eikenprocessierups in de regio wordt vastgesteld, dan wordt de boom gemarkeerd met speciaal lint en binnen vijf werkdagen wordt het nest verwijderd. Op drukbezochte plaatsen waar de kans op gevaar groter is, zoals bij winkelcentra, scholen of kinderopvang, wordt het nest binnen twee werkdagen verwijderd.


Foto: Hans Huisman

Kijk voor meer informatie op www.huismanboomverzorging.nl, of bel naar 06-19429726. Huisman boomverzorging helpt u graag bij het bestrijden van de eikenprocessierups. 


Foto: aangeleverd

Dit is een betaald artikel.
Door: Monique de Jager