Afbeelding
Foto: Erika Dekker-de Groot

CKenG en GDB gaan fuseren

Politiek Castricum

CASTRICUM – De gemeenteraadspartijen CKenG (Castricum Kern(en) Gezond) en GDB (Gemeente- en Dorpsbelang) hebben de handen ineen geslagen om samen voor de verkiezingen van 2022 ‘een solide, brede lokale partij’ te vormen.

Volgens de bestuursvoorzitters van de lokale partijen CKenG en GDB is er al enige jaren sprake van een gestage uitbreiding van het aantal politieke partijen in de Castricumse gemeenteraad, zoals Bert Meijer (voorzitter GKenG) toelicht: “In de raad zitten op dit moment tien politieke partijen en een afgesplitste partij. Met elf partijen en een college, dat niet kan rekenen op een meerderheid, leidt dit tot een niet altijd efficiënt en slagvaardig opererend gemeentebestuur.” Cees Hollenberg (voorzitter GDB) vult aan: “Dit is niet in het belang van de inwoners van onze gemeente. Van de elf partijen zijn er vier lokaal (CKenG, Vrije Lijst, GDB en Fractie van Schoonhoven) en als we Forza! ook als lokale partij mogen rekenen, zijn het er maar liefst vijf.”

Het bestuur van CKenG vond dit geen goede ontwikkeling en nam daarom ongeveer anderhalf jaar geleden het initiatief om te onderzoeken of een fusie met een of meerdere andere lokale partijen mogelijk was: “Na ampele overweging vielen, op basis van politiek inhoudelijke en culturele verschillen, partijen als De Vrije Lijst, Forza! en Fractie van Schoonhoven af. Het bestuur is daarna verkennende gesprekken gestart met GDB. Dat heeft geresulteerd in een fusiestuurgroep, waarvan namens CKenG Mariska Tauber en ik en namens GDB Cees Hollenberg, Bart Dekker en Herman Sterken deel hebben uitgemaakt”, aldus Meijer.

Overeenkomsten en verschillen
Hollenberg vertelt hoe het verder ging: “De gesprekken hebben in een prima, open en respectvolle sfeer plaats gevonden. Daarop heeft de fusiestuurgroep een unaniem advies uitgebracht om te komen tot een fusie tussen CKenG en GDB. Vervolgens hebben de in totaal zo’n veertig leden van beide partijen ook unaniem ingestemd met de fusie. Onder de werknaam CKenG/GDB is er een voorlopig bestuur gevormd, waarin Bert en ik de functies van voorzitter en vicevoorzitter bekleden. Wij zijn ook beiden beschikbaar voor een nieuw te vormen bestuur.”

Natuurlijk bestaan er naast overeenkomsten tussen de fusiepartners ook verschillen. Meijer: “Het GDB is altijd wat voorzichtiger geweest als het om bouwen in het buitengebied gaat, maar daar komen we wel uit. We zijn beiden van mening dat allerlei postzegelplannetjes niet werken en ernaar gestreefd moet worden om voor de gehele gemeente een nieuw bestemmingsplan te maken. De inhoudelijke verschillen zijn in kaart gebracht en zijn of worden overbrugd.” Hollenberg voegt eraan toe: “Een heel belangrijke overeenkomst houdt de vraag in hoe je bewoners betrekt bij presentaties van nieuwe plannen. Het uitgangspunt daarbij is dat je die groep eerst hoort en dan pas de verdere uitwerking start. In het verleden en ook nu nog is dat veel te weinig gebeurd.”

Nieuwe naam
Zolang de fusie nog niet officieel beklonken is via de notaris, houden beide partijen vast aan hun eigen beleid. Meijer merkt daarbij op: “Voor de kiezers, die op CKenG of GDB hebben gestemd in 2018, blijven de betreffende partijprogramma’s leidend. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan een programma dat de nieuwe partij voor de verkiezingen in 2022 presenteert. Dan hopen we genoeg stemmen te vergaren om te komen tot een solide, betrouwbare, realistische en brede lokale partij die toekomstbestendig is.”

Een logisch gevolg van een fusie is uiteraard het bepalen van een nieuwe naam. Hollenberg kan hierover melden: “Leden en bewoners hebben hun stem kunnen uitbrengen voor een nieuwe naam. Uiteindelijk is de naam Lokaal Vitaal hier uitgekomen. Lokaal staat voor het plaatselijk regelen van allerlei zaken die de eigen inwoners betreffen. Dus geen ideologische, mondiale droombeelden maar juist een pragmatische benadering om de belangen van mensen in onze gemeente zo goed mogelijk te behartigen, samenwerken met verenigingen en instellingen in plaats van dat ze tegenwerken. Vitaal staat voor krachtig, energiek en ‘voor het leven van groot belang’.”

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 11 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25