Afbeelding
Foto: www.noord-holland.nl

Kriebels en cappuccino’s met een vleugje historie

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Op 17 juni gaat Huis van Hilde weer open. Denny Rozemeijer (24), trots leerling-horecamedewerker in het archeologiemuseum, kan niet wachten.

Sinds april werkt hij samen met zijn begeleider Noëlle Hordijk in het DOK Café in Huis van Hilde. DOK staat voor De Oude Keuken, een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring laat opdoen. Rozemeijer liep stage in DOK’s Restaurant in Castricum, rondde daarna zijn horecaopleiding af en is nu – mét contract – terug op het oude nest. 

2 dagen per week werkt hij in het museumcafé. De andere 2 in het restaurant. “Lekker afwisselend”, aldus de horecaman in hart en nieren. “Werken in Huis van Hilde is voor mij bijzonder, omdat ik hou van geschiedenis en musea. Als ik terug in de tijd wil, hoef ik alleen maar even om me heen te kijken!”

Zijn droom is om ooit met een vriend een eigen zaak te openen. “Als gastheer mensen helpen en ze een topervaring bezorgen vind ik het mooiste wat er is”, zegt hij. “Maar ik geniet óók van een berg afwas wegwerken. Of van brownies bakken. Ik heb dat nooit geleerd, maar hier in het museumcafé kan ik dat doen. Leuke uitdagingen zijn dat.”  

DOK-directeur Brigitte van Campen roemt Denny’s gastvrijheid en beleefdheid. Ze is trots dat ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt sinds 2009 veilige leer- en werktrajecten kan bieden. Haar theehuisje van toen groeide uit tot een grote gastvrije horecaplek waar mensen het vak kunnen leren om uiteindelijk door te stromen. Van Campen is heel blij dat DOK  haar impact verder kan vergroten door nu ook in Huis van Hilde werkplekken te bieden.

De samenwerking met het archeologiecentrum was er al even. Zo stond DOK’s soep er op de menukaart. Verder was het afgelopen halfjaar vooral wachten tot er op horecagebied meer mocht. “We waren blij dat we in april de to go konden starten”, vertelt Van Campen. “Een goede eerste stap, waarmee we een mooi visitekaartje hopen af te geven. Huis van Hilde is een plek waar veel mensen langskomen als ze gaan wandelen in de duinen. Van donderdag tot en met zondag (10-17 uur) kunnen ze iets te eten of drinken kopen bij ons in het museum.”

Lees ook: DOK Café To Go in Huis van Hilde is open

 Rozemeijer beveelt de cappuccino en de zelfgemaakte appeltaart warm aan. Steeds meer mensen weten DOK voor die lekkernijen te vinden. “We hebben het aardig druk”, zegt hij. “Soms moet ik daar even aan wennen. Als er ineens een rij staat bijvoorbeeld. Ik voel dan een bepaalde druk, waarvan ik in de stress kan schieten. Dan ga ik kortaf reageren. Meestal helpt het als ik even op één plek word neergezet, zoals ‘in de spoel’ om een heleboel afwas weg te werken. Zo kan ik mijn gedachten op nul zetten.”   

Toch verheugt hij zich op meer ‘herrie’ in het horecagedeelte. Rozemeijer volgt het nieuws over de coronaversoepelingen op de voet. “Hopelijk loopt het hier straks storm. De mensen zijn van harte welkom! Weet je, het is gewoon fijn als er veel mensen zijn en er lekker van alles gebeurt om je heen.” 

Hij legt uit dat hij uit die drukste dagen de meeste voldoening haalt. Sinds corona mist hij die achtbaan. “Van die dagen dat je na uren rennen en vliegen eindelijk even kan gaan zitten en bijna meteen in slaap valt. Dat je batterij he-le-maal leeg is. Heerlijk! Waarom? Omdat ik dit zo onwijs leuk vind. Ik ben na zo’n dag wel moe, maar ik heb dan nog steeds niet het gevoel dat mijn werk voelt als werk.”

Bron en foto: Provincie Noord-Holland

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 8 uur geleden
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57