Logo uitkijkpost.nl
Castricum

Leerlingenraad Helmgras maakt anti-afvalplan

CASTRICUM - Een filmpje over de plastic soep inspireerde de leerlingenraad van kindcentrum Helmgras om aan de slag te gaan voor en schoner milieu. 

De hoeveelheid afval wordt beperkt, en grotendeels gescheiden ingezameld op het Castricumse kindcentrum. Ook houden de leerlingen hun omgeving schoon. “Vorig jaar zagen we het filmpje van Boyan Slat, die vertelde over plastic afval dat in de oceanen drijft. Ons afval wordt door zeestromen meegevoerd en daardoor ontstaan grote eilanden van afval, die zelfs 3x zo groot zijn als Frankrijk! Dat plastic afval verteert niet, maar breekt in stukjes en komt zo in het milieu terecht. De stukjes worden door vissen opgegeten en zo krijgen wij dat ook weer op ons bord.” Aan het woord zijn leerlingen uit de groepen 7 en 8 van kindcentrum Helmgras.

Tijdens een vergadering van de leerlingenraad in het vorige schooljaar, hebben zij met de directie afgesproken dat ze iets tegen al dit afval willen doen. Daarom hebben ze een plan gemaakt. Na overleg met de overkoepelende stichting Tabijn en de Ouderraad kregen we geld voor ons plan. De directie schafte voor elk lokaal en voor de keuken, teamkamer en aula sets van drie BonTons aan. Dat zijn afvalbakken die aan elkaar geschakeld kunnen worden en waarmee papier, PMD en restafval gescheiden kan worden ingezameld. 

Naast het gescheiden inzamelen van afval probeert het kindcentrum ook minder afval te produceren. Alle nieuwe leerlingen ontvangen een Dopper drinkfles. Dat scheelt héél veel lege drinkpakjes in de afvalberg. En verder houden de kinderen ook de omgeving van Helmgras schoon. “Van de gemeente kregen we vier grijpers, zodat we het zwerfafval dat in de bosjes rond ons schoolplein en speelveld ligt, gemakkelijk kunnen opruimen. We zouden nog best wat meer grijpers kunnen gebruiken hoor!”

Bron en foto: Facebookpagina Tabijn

Meer berichten