video

‘Verzwakte zandbank oorzaak schade strand’

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Een verzwakte zandbank of zelfs een gat er in, zou volgens Marcel Rinsma van Paviljoen Bad Noord de mogelijke reden zijn dat de zee zo buitensporig z’n gang kon gaan, zo is te lezen bij mediapartner NH Nieuws. Tijdens de paasstorm, nu een week geleden, greep de kolkende zee een van zijn strandhuisjes en sloeg ook het terras weg van zijn paviljoen dat bijna klaar was. “Dat ‘ie zoveel zand heeft weggehaald, heb ik in dertig jaar niet eerder meegemaakt.” Volgens Rijkswaterstaat kan het niet aan de zandbank liggen.

“We hebben hier gewoon een chaos aangetroffen”, vat Marcel Rinsma de puinhoop samen die hij aantrof nadat de zee tekeer was gegaan bij zijn paviljoen Bad Noord. “In een woord: bizar.”

Inmiddels is hij met zijn mensen begonnen de strandtent en de huisjes opnieuw op te bouwen. Wel zorgt hij er voor dat ze met de bebouwing zo ver mogelijk bij de zee vandaan blijven. Die heeft zoveel zand meegenomen dat de vloedlijn bijna tot aan de duinen staat. “Het strand is zo vlak dat er niet veel hoeft te gebeuren of de zee komt weer heel dichtbij.”

Dat een ‘stukke’ zandbank mogelijk te maken heeft met de problemen tijdens de storm op het Castricumse strand is wat betreft Rijkswaterstaat niet aan de hand. “Een zandbank heeft geen invloed op de waterveiligheid”, zegt voorlichter Remko de Korte tegen NH Nieuws.

“Wij zien ook geen acuut probleem. Wel komt de 8,5 kilometer lange kuststrook tussen Castricum en Heemskerk volgend jaar aan de beurt voor zandsuppletie onder water. Dat is onderdeel van regulier kustonderhoud.”

Marcel Rinsma gaat hoe dan ook verder met de heropbouw van Bad Noord. “Er moet nog heel veel gebeuren. Ik bouw nu een iets kleiner paviljoen en hoop dat ik toestemming krijg de strandhuisjes niet voor elkaar, maar naast elkaar te plaatsen. Zo blijf ik weg bij de zee. De mensen die mijn strandhuisjes huren willen er 1 mei in. Dat komt hoe dan ook goed.”