Draaigatje wordt groot probleem...
Draaigatje wordt groot probleem... Foto: aangeleverd

Invasie van exotisch ongedierte

Algemeen Regio

REGIO - Nu al - het voorjaar is koud begonnen - worden ongediertebestrijders overspoeld met aanvragen voor het bestrijden van wespennesten. Het gaat dan steeds om nestjes van de Franse veldwesp. Ondertussen vrezen de bestrijders dit jaar overspoeld te worden met meldingen over het Draaigatje, een mierensoort die hele straten doet inzakken. Daarnaast is ook de Aziatische hoornaar aan een opmars bezig.

“Allemaal beestjes die hier niet thuishoren”, zegt Hans van Ruijven van Rulo Ongediertebestrijding in ‘s Gravenzande. “Ze hebben geen natuurlijke vijanden en omdat ze voor veel overlast zorgen, komen mensen automatisch bij ons uit. Als ongediertebestrijders zijn wij zijn de enigen die er iets mee kunnen: bestrijden namelijk.”

Veel meldingen
De cijfers van Beestjes Kwijt spreken ook boekdelen. “We zien in Nederland een forse toename in het aantal aanvragen voor bestrijding van deze exoten”, aldus Koen Bloks, online marketeer van het landelijk opererende ongediertebestrijdingsplatform. “Onze vakmannen worden steeds vaker geconfronteerd met exoten als het Mediterrane Draaigatje, de Franse veldwesp en de Aziatische hoornaar. Als we het tot Nederland beperken: hier is het aantal meldingen over het Draaigatje nu al 2 keer zo groot als vorig jaar, in de provincie Limburg zelfs 5 keer zo groot! Dat is veelzeggend.”

Franse veldwesp lastig te bestrijden
“Ik heb de eerste nestjes van de Franse veldwesp al bestreden”, zegt Jerry Egter van het Nijmeegse OBI Property Care Ongediertebestrijding & Inspectie. “Het vervelende aan de Franse veldwesp is dat je er een paar keer voor moet terugkomen, want de beestjes maken zoveel verschillende, kleine nestjes dat je ze nooit in één keer allemaal vindt.” Franse veldwespen zijn niet agressief, maar kunnen wel steken. “En dus jagen ze mensen angst aan”, knikt Egter. “Bestrijden is belangrijk, want doe je het niet, dan heb je volgend jaar weer met nog meer nesten en dus overlast te maken.”

Draaigatjes worden groot probleem
Hans van Ruijven erkent de problematiek rond de Franse veldwesp, maar maakt zich vooral zorgen over het Mediterrane Draaigatje. “Daarvoor sluit ik contracten af, want als je daarmee te maken krijgt als bestrijder, dan blijf je ermee bezig. Je krijgt het nooit 100 procent onder controle. Je móet ze wel bestrijden, want deze mieren maken zo’n grote nesten dat hele straten, pleinen en terrassen verzakken. Ze komen bovendien naar binnen toe. Het zijn echt lastpakken.” 

Aziatische hoornaar gevaar voor bijenpopulatie
Peter Traas van het Zeeuwse Traas Ongediertebestrijding is inmiddels gespecialiseerd in de Aziatische hoornaar. “We zijn het enige bedrijf in Nederland dat de Aziatische hoornaar bestrijdt”, vertelt hij. “In 2017 werd onze hulp voor het eerst ingeroepen nadat bij een imker in Dreischor een bijenkast was aangevallen door wat werd beschouwd als ‘een grote wespensoort, maar geen Europese hoornaar’. Onderzoekers van EIS Kenniscentrum Insecten kwamen erachter dat het de Aziatische hoornaar was die het op de bijen had gemunt. Vervolgens werden wij ingeschakeld om het nest te komen bestrijden. Daarvoor moesten we het eerst vinden en dat was nog een hels karwei. Met warmtecamera’s op een drone hebben we het nest uiteindelijk opgespoord en daarna verdelgd.”

Deze zomer meer meldingen
De Aziatische hoornaar gaat vaker voor problemen zorgen, verwacht Traas. “In totaliteit hebben we nu 9 nesten bestreden, waaronder twee in Veenendaal, vorig jaar. Ik verwacht dat we deze zomer meer meldingen zullen krijgen. Probleem is dat deze hoornaar geen natuurlijke vijanden heeft én dat ze bijen aanvallen. Ze gebruiken die bijen als voer voor de larven in het nest.” Dat de Aziatische hoornaar het voorzien heeft op bijen is heel slecht nieuws. De bij is van groot belang voor de mensheid: van onze voedselgewassen is ongeveer 60 procent van de bestuiving door bijen afhankelijk. Daarbij heeft de bij het in Nederland al moeilijk om te overleven, met name door een gebrek aan biodiversiteit en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw en in tuinen. 

Kom ook SAKKIE'z leren maken.
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 1 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 5 uur geleden
'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 28 mrt, 13:39
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39