Afbeelding
Foto: Pixabay

Honden ziek door parasiet na bezoek parkje Vondelstraat

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Tenminste drie honden zijn ziek geworden na een bezoek aan het parkje aan de Vondelstraat in Bakkum in de afgelopen weken. Zij werden besmet met de Giardia-parasiet. 

De parasiet wordt onder andere overgedragen via ontlasting. Zelfs het snuffelen aan de poep van een geïnfecteerde hond of het likken aan de poten kan genoeg zijn om besmet te raken. De parasiet is ook voor mensen en katten besmettelijk. Vooral kinderen lopen risico tijdens het buitenspelen. Een hond kan de parasiet bij zich dragen zonder klachten te hebben, maar is dan wel besmettelijk. Het opruimen van de poep en het wassen van de handen is daarom nu extra belangrijk. 

Mireille Pieters uit Bakkum is eigenaar van een pup van 11 weken en loopt regelmatig een klein rondje in het deel vlakbij de van Haerlemlaan. Ook haar pup werd ziek. “Mijn pup is behoorlijk ziek geweest de afgelopen dagen, gelukkig gaat het nu beter. Er is nog een pup die er loopt en die heeft het twee weken geleden ook gehad. Ik heb melding gedaan bij de gemeente en er kwam keurig iemand langs om het te bespreken”, laat Mireille weten. Op de Facebookpagina ‘Je bent een Bakkummer als...’ is in de reacties te lezen dat een tweejarige hond er in december ook flink ziek van geweest is.

Het belangrijkste symptoom van een Giardia-infectie is een hardnekkige, chronische en stinkende diarree die met tussenpozen terug kan komen. De behandeling kan intensief zijn omdat alle honden en katten in het huishouden behandeld moeten worden en kleedjes, kussens, drink- en voerbakken goed schoongemaakt moeten worden. Als uw hond symptomen heeft als diarree en een harde buik, neem dan contact op met de dierenarts.

Bron en meer informatie: de website van het RIVM en www.DierenDokters.com.