Afbeelding
Foto: aangeleverd

Rechtbank over daders steekpartij: ‘’Hadden die nacht binnen moeten zijn’’

Algemeen Castricum

CASTRICUM - De rechtbank in Alkmaar veroordeelde donderdag 10 december drie jongens tot jeugddetentie voor het neersteken van een 18-jarige Castricummer, maar had ook kritiek op JeugdzorgPlus-locatie Antonius in Bakkum, meldt mediapartner NH Nieuws. Het drietal stond de bewuste nacht - van 16 op 17 juni - onder gezag van jeugdzorgaanbieder Horizon, maar hadden de benen genomen of waren niet teruggekeerd van verlof.  ”Het was nacht en op dat moment hadden ze binnen moeten zijn in die gesloten jeugdzorginstelling. Dat waren ze niet”, aldus de rechtbank. 

De drie jongens staken rond 1.00 uur ‘s nachts achter het station van Castricum het 18-jarige slachtoffer neer en beroofden hem. “Een ripdeal die ze van te voren hadden gepland”, legt persrechter Myra Lamboo uit. “Ze hadden afgesproken om drugs te kopen, maar zijn weggelopen zonder te betalen. Het slachtoffer is achter ze aan gegaan, waarna er messen werden getrokken en hij in zijn vlucht meermaals werd gestoken.” De buit was uiteindelijk een klein beetje hasj, een scooter, jas en drie euro.

De rechtbank veroordeelde de drie jongens tot 240, 200 en 180 dagen jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk. Met aftrek van voorarrest komt het erop neer dat ze niet opnieuw de cel in hoeven, maar ze hebben wel een proeftijd van twee jaar. Ook moeten ze het slachtoffer gezamenlijk ruim 5.500 euro schadevergoeding betalen. Twee van de drie hebben hun daden bekend. Alle drie zijn ze inmiddels onder behandeling bij een andere jeugdzorginstelling dan Antonius.

De vader van de jongen die de bewuste nacht de steekwonden toebracht, uitte eerder bij NH Nieuws forse kritiek op de gang van zaken bij JeugdzorgPlus-locatie Antonius in Bakkum. Hij vertelde dat zijn zoon toestemming had gekregen om de dag voor de ripdeal onbegeleid naar de tandarts te gaan, terwijl hij een week eerder nog de benen had genomen en meerdere dagen spoorloos was. Hij laat NH Nieuws weten het ‘echt heel jammer’ te vinden dat Horizons rol niet is meegewogen in het vonnis van de kinderrechter. Wel is hij ‘blij’ dat de zaak nu is afgerond. “Nu kunnen we weer vooruit.” Hij hoopt dat de mededaders hun verantwoordelijkheid nemen en hun deel van de schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. “Maar ik ben bereid om het deel van mijn zoon te betalen.” Hoewel hij eerder nog overwoog een civiele procedure tegen jeugdzorgaanbieder Horizon te starten, heeft na overleg met zijn advocaat besloten daarvan af te zien. “Dat is op voorhand een verloren zaak.” 

Ook enkele rechters uitten eerder dit jaar onafhankelijk van elkaar hun zorgen over de gang van zaken bij Horizon. Een van hen stelde dat ‘er grote vraagtekens kunnen worden gezet bij het beveiligingsbeleid ten aanzien van de minderjarige, uitgevoerd door Horizon, nu zich al langere tijd liet aanzien dat hij daar niet op z’n plek zat en meer beveiliging nodig had’. 

Hoewel ook de rechtbank in Alkmaar benadrukt dat de jongeren de bewuste nacht niet buiten hadden mogen zijn, benadrukt de persrechter dat in deze rechtszaak Horizons rol van ondergeschikt belang is. “Het vonnis gaat niet over de vraag of de instelling zijn werk wel of niet goed heeft gedaan.”  

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57