U kunt maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.
U kunt maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken. Foto: Pixabay

Gehackt, het is gebeurd voor je het weet

Algemeen Regio

CASTRICUM - Of je nu een particulier bent, een vereniging of een bedrijf, niemand wil het slachtoffer worden van cybercrime. Dat je account, ondanks dat je ervan overtuigd bent de benodigde maatregelen te hebben getroffen, toch gehackt kan worden ondervond Uitkijkpost Media bv eind november helaas aan den lijve.

In een tijd van twee minuten werden er donderdag 26 november meer dan 1000 mailtjes verzonden vanuit het e-mailadres van onze redactie. Het onderwerp was ‘concept-artikel’. Mocht je het mailtje ontvangen hebben, dan vragen wij je dit niet te openen en direct weg te gooien. Heb je het wel geopend, beantwoord of op de link geklikt, dan is het raadzaam het wachtwoord van jouw e-mailaccount te wijzigen.

Inmiddels is de beveiliging van onze hard- en software helemaal nagekeken en naar een hoger level getild. Maar hoe voorkom je nou zoiets?

Malware
Als je computer wordt gehackt, dan is je computer zeer waarschijnlijk besmet geraakt met malware. Malware (malicieuze software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking. Deze software kan gegevens op uw computer beschadigen of namens u spam verspreiden. De malware kan bijvoorbeeld worden verspreid als bijlage in een (nep) e-mailbericht of installeert zich na het klikken op een link in een e-mail of op een website.

De nepberichten worden steeds professioneler, logo’s lijken net echt en de inhoud van de mails wordt steeds geloofwaardiger. Wees daarom kritisch op mails die je niet verwacht. Klopt de manier van communiceren met wat jij van een bedrijf gewend bent? Is het logisch wat ze vragen? Is de vraag heel algemeen of echt toegespitst op jouw situatie? Noemt het bedrijf je bijvoorbeeld bij je naam of wordt je aangesproken met ‘beste klant’?

Als jouw computer is besmet met malware kun je aangifte doen bij de politie. De politie wil de malware opsporen en onderzoeken. Criminelen besmetten vaak een groot aantal computers in één keer. Door de malware veilig te stellen en te analyseren kan de politie mogelijk meerdere aangiftes aan elkaar koppelen en grondiger onderzoek doen.

Botnet
De term botnet (afkomstig van ‘robot network’) wordt gebruikt voor een verzameling van computers waarop malware is geïnstalleerd zonder dat de eigenaren zich daarvan bewust zijn. Deze geïnfecteerde computers (bots) vormen een netwerk en worden centraal aangestuurd via een server. Een botnet kan bijvoorbeeld worden gebruikt om ongewenste e-mail (spam) door te sturen of DDoS-aanvallen uit te voeren. Ook kan de malware privacygevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, verzamelen en deze zonder dat je het merkt doorsturen naar de criminele botnetbeheerder.

Wat kun je doen?
Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Je kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.

- Zorg dat jouw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware-advertentieblokkers en houd deze up-to-date.
- Gebruik een goed wachtwoord en verschillende wachtwoorden voor alle websites.
- Maak regelmatig een back-up van jouw documenten. Klik niet op onverwachte linkjes.
- Geef nooit jouw inloggegevens af.
- Installeer alleen officiële/legale software.
- Download software alleen vanaf de officiële website van de softwaremaker.

Wat doet de politie?
Het lukt de politie, samen met andere veiligheidspartners, regelmatig om botnets uit de lucht te halen. Hierbij worden soms grote hoeveelheden gestolen inloggegevens (e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden) in beslag genomen. Het feit dat een botnet is opgerold betekent niet dat jouw computer hierna veilig is. Het is ook mogelijk dat jouw gegevens inmiddels zijn gedeeld met andere criminelen.

Op www.politie.nl vindt je meer informatie over cybercriminaliteit. Ook kun je daar via een checkfunctie controleren of jouw inloggegevens voorkomen in de data van in beslag genomen botnets. Je kunt in deze data zoeken naar jouw eigen inloggegevens. Als hieruit blijkt dat jouw inloggegevens zijn gestolen, kun je maatregelen nemen, bijvoorbeeld het wijzigen van het wachtwoord van het account waar de inloggegevens van zijn.

Bron: politie.nl

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 14 uur geleden
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57