Afbeelding
Foto: Robert Jan Cornelisse, gemeente Castricum op Facebook

Waarom de afvalstoffenheffing stijgt

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Met de afvalstoffenheffing berekent de gemeente de kosten die zij maakt om afval op te halen en te laten verwerken door aan haar inwoners. Het is een zogeheten ‘gesloten circuit’. De gemeente verdient hier dus niets aan en maakt dus geen winst of verlies, aldus een verklaring van de BUCH-gemeenten. 

De gemeente betaalt het Rijk belasting voor het verbranden van restafval. Deze belasting stijgt al jaren. In 2021 is dit bedrag verhoogd. Het laten verwerken van restafval is dus duur. Aan de andere kant krijgt de gemeente geld voor pmd, glas, textiel en papier. Deze prijzen fluctueren. Op dit moment is de opbrengst hiervan minder, onder andere omdat China geen plastic en oud papier meer opkoopt.

Door al deze ontwikkelingen zijn landelijk alle gemeenten in 2021 duurder uit en zijn zij genoodzaakt de afvalstoffenheffing te verhogen. Deze verhoging had dus ook bij het voortzetten van de oude manier van inzamelen het geval geweest. Alle gemeenten in Nederland hebben te maken met deze stijging. De afvalstoffenheffing in de provincie Noord-Holland is altijd al hoog geweest ten opzichte van de rest van Nederland, die van Castricum één van de laagste binnen de provincie.

We moeten naar gemiddeld 30 kilo restafval per persoon per jaar in 2025. Dit getal verzint de gemeente niet zelf, maar wordt door het Rijk opgelegd. De gemeente heeft besloten dat ze met het invoeren van een variabele heffing het scheiden van afval nog beter stimuleren en daarmee een grote stap zetten naar die 30 kilo.

De gemeente realiseert zich dat het voor de inwoners grote veranderingen zijn, die ook nog eens heel snel worden doorgevoerd. Ze willen het de inwoners daarom zo makkelijk mogelijk maken om hun afval te scheiden en daarmee de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarom kiezen ze voor een extra rolcontainer voor pmd en plaatsen ze op meer plekken in de gemeente milieuparkjes. Daar kunnen inwoners hun oud papier, glas en textiel kwijt. Nieuw zijn de luiercontainers waar mensen gratis luiers en incontinentiemateriaal in kunnen gooien. En op veel milieuparkjes komt een koker om elektronische apparatuur in weg te gooien. De milieustraten zijn de plek waar ook nog grof vuil, snoeiafval en klein chemisch afval kunnen worden weggegooid. Mensen in hoogbouw kunnen hun gft-afval kwijt in gft-cocons.

De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 7 uur geleden 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00
Politie ter plaatse bij winkelcentrum Geesterduin.
Werknemer bakkerij krijgt ongeluk met snijmachine' 8 apr, 10:30
De politie in winkelcentrum Geesterduin.
Werknemer bakkerij krijgt ongeluk met snijmachine 8 apr, 09:43